Waar gaat het namenmonument komen?

De bestuurscommissie in het stadsdeel Centrum wil dat opnieuw wordt gesproken met bewoners, deskundigen en belanghebbenden over de komst van het namenmonument van Daniel Libeskind naar het Wertheimpark.

Beeld anp

Alle partijen zeggen ontevreden te zijn over de gevolgde procedure. Het college van b en w nam in maart een besluit over de plek van het Holocaustmonument, en gaf de bestuurscommissie vervolgens opdracht de inspraak af te wikkelen en het besluit te formaliseren. Dat had vanavond moeten gebeuren.

'Het besluit over het monument in het Wertheimpark is ons en de bewoners opgedrongen', zegt SP-fractievoorzitter Nelly Duijndam. 'De inspraakprocedure stelde feitelijk niets voor. Het besluit stond vooraf vast en het ontwerp kwam pas op tafel toen de inspraakronde achter de rug was.'

De SP zal vanavond met steun van de VVD een motie indienen waarin het bestuur wordt opgedragen een compleet nieuwe start te maken met de plannen voor het namenmonument. Daarbij moet wat de partijen betreft ook opnieuw worden gekeken naar het Westermanplantsoen en het Jonas Daniël Meijerplein als alternatieve locatie.

Duijndam: 'Het is vervelend voor de initiatiefnemers dat het allemaal wat langer gaat duren, maar ook zij hebben er baat bij dat de buurt het monument uiteindelijk omarmt. Het moet mogelijk zijn om een paar schetsen te maken met ontwerpen voor de alternatieve locaties.'

De fracties van PvdA en GroenLinks houden vast aan het Wertheimpark als locatie, maar willen wel dat de centrale stad de regie weer in handen neemt. 'Het besluit is door b en w genomen', zegt Christiaan Winkel van de PvdA. 'Het is aan de burgemeester om te zorgen voor voldoende draagvlak door nog eens goed met de bewoners in gesprek te gaan.'

D66, met vijf van de dertien zetels de grootste partij in de bestuurscommissie, wilde vanmorgen nog niet vooruitlopen op de vergadering. 'Maar ook wij zijn kritisch op de procedure en zullen met een voorstel komen', liet Eva de Vries weten.

Het monument met de namen van de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité. Omwonenden maken zich zorgen over de gevolgen van de komst van de 420 meter lange namenwand voor het buurtpark. Karina Wolkers maakte eerder bezwaar vanwege de gevolgen voor het Spiegelmonument van haar echtgenoot Jan Wolkers, eveneens in het Wertheimpark.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden