Plus

Waar gaat het geld van Amsterdam naartoe?

Sportvelden, pontveren, scholen, ambtenaren en populieren: zo worden de miljoenen uit de voorjaarsnota van de gemeente verdeeld.

Het toerisme zal de komende jaren alleen maar toenemen en daar moet vooral de infrastructuur op worden aangepastBeeld anp

Drukte

Het toerisme zal de komende jaren alleen maar toenemen en daar moet vooral de infrastructuur op worden aangepast. Besluiten over een brug over het IJ of een extra metrostation in de Noord/Zuidlijn worden naar verwachting pas in 2020 genomen. Maar om te zorgen dat er dan genoeg budget in de boeken staat, maakt de stad er nu al miljoenen voor vrij.

Tot die tijd worden versneld twee nieuwe pontveren besteld, van het grootste type. Die kosten ruim vier miljoen euro per stuk. Ondertussen wordt ook geïnvesteerd in het op peil houden van de drukte, die werk en welvaart oplevert. Jaarlijks komt ruim een half miljoen euro vrij om grote congressen naar de stad te lokken, die het soort bezoekers oplevert dat de stad graag ziet komen.

Groei van de stad

Amsterdam wordt niet alleen drukker, maar ook groter. In 2025 telt de stad al 900.000 inwoners en dat betekent dat huizen, scholen en sportvelden nodig zijn. De gemeente bereidt zich voor door 160 miljoen vrij te maken voor investeringen in scholengebouwen; nieuwbouw, renovatie en herinrichting van schoolpleinen. In 2016 was dat nog 120 miljoen.

Ook de komende jaren zijn hiervoor soortgelijke bedragen vrijgemaakt.
De gemeente trekt dit jaar 15 miljoen euro extra uit voor nieuwe sportaccomodaties, zoals kunstgrasvelden voor voetbal en hockey en extra tennisbanen. Daarnaast krijgen sporthallen -en parken een opknapbeurt.

Door de groei van de stad is ook meer geld nodig voor wegonderhoud, verkeerslichten en vaccinaties. Totale kosten: 7,5 miljoen in 2018.

Handhaving

Handhaving is het magische woord in het stadhuis dat wekelijks valt in debatten over de drukte. En met deze voorjaarsnota levert het stadsbestuur boter bij de vis. Niet alleen om de toeristische drukte in goede banen te leiden, ook de inwonersgroei vergt handhaving. Denk aan de inzet van personeel bij de pontveren naar Noord, zodat reizigersstromen op een efficiëntere manier de pont op- en afstappen.

Of aan extra ambtenaren die klachten van inwoners sneller kunnen oplossen. Ook de opening van de Noord/Zuidlijn in 2018 betekent acht extra stations waar gesurveilleerd moet worden. Twee miljoen euro van het extra handhavingsgeld zal via sociale werkvoorziening Pantar worden gebruikt om werkelozen in te zetten.

Vluchtelingen

De vluchtelingenstroom naar Europa neemt inmiddels af, maar Amsterdam is nog volop bezig de golf uit 2015 en 2016 te verwerken. De gemeente heeft de plicht om duizenden erkende vluchtelingen onderdak te bieden. Dat gaat niet snel genoeg. Amsterdam trekt drie miljoen uit voor huisvesting, onder meer in wooncomplexen waarin ook studenten wonen.

De gemeente wil vluchtelingen die hier mogen blijven snel uit de bijstand krijgen en helpt hen bij het vinden van werk en het leren van de taal. Hiervoor is bijna vier miljoen extra nodig. Uitgeprocedeerden kunnen, in afwachting van hun vertrek, overnachten in een bed-bad-broodopvang. Die kost in 2018 twee miljoen.

Armoede

Volgens de linkse partijen is de tweedeling tussen arm en rijk, of die tussen binnen en buiten de ring, een van dé thema's voor de verkiezingen in 2018. De coalitie legt alvast vast dat vanaf 2019 structureel vijf miljoen extra beschikbaar is voor de bestrijding van armoede in de stad. Dat is nog eens over het graf heen regeren.

In het coalitieakkoord tussen SP, VVD en D66 was al 20 miljoen euro uitgetrokken voor de jaren 2014 tot 2018.

Die vijf miljoen extra vloeit voort uit de erfpachtdeal die de coalitie onlangs sloot. VVD en D66 kregen extra kortingen voor huizenbezitters. SP ging hiermee akkoord in ruil voor extra armoedegeld.

Schuld

Het terugdringen van de stadsschuld van 4 miljard euro was een belangrijke belofte waarmee D66, VVD en SP in 2014 aan hun bestuursperiode begonnen. Zo is besloten om de rentemeevallers hiervoor in te zetten. Ook gemeentepanden en -deelnemingen worden hiertoe verkocht.

Maar dit kan niet voorkomen dat de schuld in de komende jaren fors stijgt tot 5,6 miljard euro. Hoewel de stad binnen de grenzen blijft van de landelijke richtlijnen, is het een punt van zorg. Volgens financieel wethouder Udo Kock laat de schuld zich overigens lastig voorspellen. In 2015 en 2016 viel de schuld ruim een miljard euro lager uit dan verwacht, de kans bestaat dat dit ook voor de komende jaren geldt.

Zuidoost

Vorig jaar besloot het stadhuis zich wat intensiever te bemoeien met de bestuurscommissie Zuidoost, omdat er daar meer geld verdween dan er binnenkwam. De openheid van zaken die is gegeven, wordt nu beloond. Het bleek dat het stadsdeel structureel teveel verantwoordelijkheden had gekregen, maar te weinig budget om ze uit te voeren. Met jaarlijks 4,5 miljoen euro extra moet dat gat nu gedicht zijn.

Populieren

De Voorjaarsnota herbergt ook slachtoffers: de Canadese populieren. Deze bomen, na de Tweede Wereldoorlog geplant, vormen vanwege hun leeftijd een risico. Dikke takken vallen spontaan naar beneden. De kap van duizend populieren en de herplant kosten in totaal 2,4 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden