Overzicht

Waar gaat de gemeente Amsterdam in 2015 mee aan de slag?

In 2015 is er weer genoeg werk aan de winkel voor de gemeente. Welke plannen liggen er betreffende de stad en hoe zit het bijvoorbeeld met de regulering van de wietteelt, of met jeugdzorg en het verkeer?

Het college van wethouders. Vlnr: Abdeluheb Choho, Eric van der Burg, Kajsa Ollongren, Simone Kukenheim, Laurens Ivens en Pieter Litjens. Niet op de foto: Udo Kock en Arjan Vliegenthart. Beeld Rink Hof

1. De armen
Voor de SP zijn het de krenten in de pap van het coalitieakkoord: de perspectiefbanen. Komend jaar begint de gemeente een experiment met 425 tijdelijke gesubsidieerde banen voor mensen die moeilijk aan normaal betaald werk kunnen komen. Zij moeten eerst een leerstage volgen en kunnen daarna aan de slag bij een bedrijf. Is de proef succesvol, dan komen er in 2016 duizend gesubsidieerde banen.

Wethouder Arjan Vliegenthart rolt in 2015 ook zijn ambitieuze 'aanvalsplan armoede' uit. Zo'n 15.000 extra huishoudens krijgen toegang tot de armoedevoorzieningen van de gemeente.

2. Verkeer
De aanpak van de drukte in de stad: het is één van de speerpunten van het stadsbestuur. Het wordt steeds duidelijker dat op sommige plaatsen in de binnenstad geen plek meer is voor auto's, trams, bussen, fietsers én voetgangers. Wethouder Pieter Litjens zal keuzes moeten maken. De slag om de snorscooter zal in 2015 worden voortgezet. Ondanks verzet van de Tweede Kamer wil Amsterdam de scooter kost wat kost van het fietspad.

Verder zal in de loop van het jaar blijken of de Noord/Zuidlijn werkelijk in oktober 2017 open kan. En komt er nog een station Sixhaven? Of gaat een fietsersbrug Noord met de rest van de stad verbinden?

3. Jeugdzorg
Amsterdam is vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het onderbrengen van opvoedondersteuning, kinderbescherming en de jeugdreclassering bij gemeenten is een omvangrijke operatie met de nodige politieke risico's. Verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim weet dat ze zich weinig misstappen kan permitteren: ieder kind dat door een fout in de bureaucratie in de problemen komt is een potentiële publicitaire rel.

4. Raadsenquête
Dat het een bende is bij de diensten die verantwoordelijk zijn voor de gemeentelijke financiën is al bekend. Maar wat is er de afgelopen jaren precies verkeerd gegaan en welke mensen waren daarvoor verantwoordelijk? Op die vragen moet de raadsenquête antwoord geven. In de eerste helft van 2015 zullen alle betrokkenen onder ede worden gehoord. Onder hen hoogstwaarschijnlijk ook de vicepremier van Nederland, Lodewijk Asscher.

5. Zorg
Wat merkt de Amsterdammer in 2015 van de decentralisatie van de zorg? Niets. 2015 is namelijk een overgangsjaar waarin iedereen hetzelfde recht op zorg houdt. De gemeente zit daardoor echter met financiële tekorten en moet in 2015 alles op alles zetten om voor 2016 de zorgbegroting wel rond te krijgen. Dat betekent dat zorgverleners gaan kijken of patiënten het in 2016 niet met minder zorg toekunnen door familie, vrienden en buren meer in te schakelen.

6. Erfpacht en wonen
Speerpunt van het stadsbestuur is om het erfpachtsysteem zodanig te wijzigen, dat de waardestijging van de grond onder een huis voortaan niet in de gemeentekas, maar in de portemonnee van de huiseigenaar stroomt. Bij de overgang zal nog één keer worden afgerekend door de gemeente. Hoe hoog of hoe laag deze rekening voor de huizenbezitter uitvalt, wordt in 2015 duidelijk.

Daarnaast is 2015 een belangrijk jaar voor de sociale huursector. Al het beleid vanuit Den Haag is erop gericht om deze sector te verkleinen. De vraag is of het SP-wethouder Laurens Ivens gaat lukken om woningcorporaties zover te krijgen dat het percentage sociale huurwoningen niet te hard terugloopt. Dit moet hij dan weer doen zonder coalitiepartner VVD tegen zich in het harnas te jagen.

7. Regulering wietteelt
Den Haag moet de regulering van wietteelt mogelijk maken en Amsterdam moet daar als eerste stad mee experimenteren. Dat wil de gemeenteraad, maar vooralsnog lijkt burgemeester Eberhard van der Laan niet bereid om voorop te lopen in de lobby naar Den Haag. Hij wil best iets doen, maar alleen binnen de grenzen van de wet. Wat de plannen van de burgemeester precies zijn, wordt begin 2015 duidelijk.

8. Top 1000
De succesvolle aanpak van de Top 600 van gewelddadige jonge criminelen wordt vanaf 2015 stapsgewijs uitgebreid naar een Top 1000. Ieder stadsdeel en vijf buurgemeenten komen daartoe met hun eigen top tien van jongens die in de criminaliteit terecht dreigen te komen. Uit een analyse van de kandidaten moet duidelijk worden hoe er naast de Top 600 een groep van 400 jongens kan worden geïdentificeerd.

Beeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden