Achtergrond

Waar draait het precies om bij die dividendbelasting?

null Beeld ANP
Beeld ANP

De verhuizing van het Londense hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam gaat tot nader order niet door. Vooral Britse aandeelhouders kunnen zich niet vinden in de voorgestelde versimpeling van de bedrijfsstructuur van het was- en levensmiddelenbedrijf.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer grijpen het voorlopige besluit van Unilever aan om premier Mark Rutte op te roepen opnieuw het debat aan te gaan over afschaffing van de dividendbelasting. Waar draait het precies om bij die dividendbelasting?

Bedrijven betalen dividendbelasting wanneer ze een deel van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders. Die winstuitkering heet dividend, vandaar de naam.

Het tarief van de dividendbelasting is nu nog 15 procent. Bedrijven die zelf dividend ontvangen van andere bedrijven kunnen de ingehouden dividendbelasting verrekenen met hun vennootschapsbelasting, oftewel de belasting die ze betalen over hun winst. Een particulier kan het verrekenen met zijn inkomstenbelasting.

Het nieuwe kabinet wil de dividendbelasting echter afschaffen.

Dat zou het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker maken om zich in Nederland te vestigen en voor Nederlandse bedrijven verdwijnt er dan veel administratief gedoe.De maatregel maakt deel uit van een breder pakket aan belastingwijzigingen.

Om brievenbusconstructies tegen te gaan, wil het kabinet tegelijk een belasting op rente en royalty's invoeren, bedoeld voor uitgaande geldstromen naar landen met zeer lage belastingen.

Oppositiepartijen zijn het niet eens met het schrappen van de dividendbelasting.

Dat geld kan volgens hen beter aan andere zaken worden besteed. De kosten voor afschaffen lopen op. Door de sterke economie komt er meer geld binnen via de dividendbelasting, dit jaar vermoedelijk 1,9 miljard euro. Eerder was het kabinet uitgegaan van 1,4 miljard.

Ook is in de Tweede Kamer verbolgen gereageerd op berichten dat grote bedrijven als Shell, AkzoNobel, Unilever en Philips tijdens de formatie druk zouden hebben uitgeoefend op de onderhandelaars om de heffing te schrappen.

Europees ligt de discussie rond de dividendbelasting eveneens gevoelig.

Dit ook in het kader van de vele onthullingen over belastingontwijking de afgelopen jaren. Door deze taks af te schaffen zou Nederland zich volgens critici immers nog meer op de kaart te zetten als land dat belastingontwijking mogelijk maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden