PlusAnalyse

Waar draait de crisis bij Huurdersvereniging Amsterdam om?

Gemeente Amsterdam onderzoekt de crisis bij de Huurdersvereniging Amsterdam (HA), waar vier van de vijf bestuursleden zijn afgetreden en een schuld is van 145.000 euro.

Een deel van de problemen staant in het deze maand verschenen rapport van de Rekenkamer Metropool Amsterdam.Beeld anp

Zij zijn het oneens met het enige overgebleven bestuurslid, de penningmeester Jan Kok, en met ad interim-directeur Winnie Terra. Vijf vragen over deze crisis.

1. Komt de crisis uit de lucht vallen?

Een deel van de problemen komt voort uit een deze maand verschenen rapport van de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Daarin staat dat Amsterdam onvoldoende toezicht heeft gehouden op de bestedingen van subsidiestromen voor huurdersorganisaties.

Nu blijkt de HA een schuld te hebben van 145.000 euro en rapporteerden ex-bestuursleden bij de gemeente vermeende malversaties door Kok en Terra. De gemeente stopt - afgezien van salarissen - de subsidie, wil een nieuwe jaarrekening 2016 met accountantsverklaring, en eist per 15 augustus een beleidsplan.

2. Waar gaat dit om?
De HA, die de belangen van huurders bij de gemeente behartigt, en Woon, de voormalige wijksteunpunten en het Amsterdams Steunpunt Wonen, worden door de gemeente financieel en organisatorisch tussen 2015 en 2018 gesplitst. Er is ruzie over geld en over wie wat doet. Daarnaast maakt de HA intern ruzie over de koers van de huurdersvereniging, een benoeming en declaraties.

3. Wat behelst de richtingenstrijd bij de HA?
De HA wil ondersteuning en advisering van de locale huurdersverenigingen doen. De gemeente en Woon willen die taken bij Woon houden. Verder wil de HA 100.000 euro van Woon hebben aan achterstallige salariskosten en Woon 60.000 euro van de HA, wegens niet verricht werk. De vertrekkende bestuursleden probeerden het conflict met Woon op te lossen, en stelden voor de jaarrekening bij te stellen. Kok en Terra willen dat niet.

4. Wat klopt er van de verklaring van Hein van Haastert (aftredend voorzitter) en Jacques Bettelheim (vertrekkend secretaris) aan de gemeente dat hun collega's in het HA-bestuur mogelijk 'malversaties' hebben gepleegd?
Jan Kok, Siep van der Werf en Winnie Terra, allen in 2016 bestuursleden van de HA, dienden declaraties in voor wat zij noemden 'betaald werk' dat zij deden naast hun vrijwilligerswerk in het HA-bestuur. Dat was naar verluidt nodig om taken van weggelopen of zieke stafleden over te nemen. Enkele recent vertrokken bestuursleden zeggen niets geweten te hebben van deze betalingen van bestuursleden aan zichzelf.

5. Waarom is de benoeming van oud-voorzitter Winnie Terra tot directeur ad interim voor een jaar omstreden?
Het contract voor de benoeming van Terra per 1 januari 2017 als directeur werd eind 2016 gesloten, toen zij zelf nog voorzitter was. Toen daarna de besloten ledenvergadering van december vergaderde over een 'motie integriteit', die het vervullen van betaalde functies bij de HA na afloop van het bestuurslidmaatschap verbood, was het contract met Terra net gesloten.

Op de bewuste vergadering wist niemand daarvan, zeggen betrokkenen, behalve Kok en Terra zelf. Tot stemming kwam het niet.

Lees ook: Extern onderzoek naar problemen Huurdersvereniging Amsterdam

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden