Waar broeden de 2600 paartjes gierzwaluwen in Amsterdam?

Eén zwaluw maakt nog geen zomer maar de komst van zwermen gierzwaluwen eind april en begin mei is voor velen toch een signaal dat de zomer aanbreekt. De gemeente heeft de  broedplaatsen van die vogels in Amsterdam in kaart gebracht.

2600 paartjes gierzwaluwen broeden jaarlijks in AmsterdamBeeld Sutterstock

Van 2013 tot 2017 is onderzoek gedaan naar het broedgedrag van gierzwaluwen. Amsterdam telt nu ongeveer 2600 broedparen.

Die broeden vooral in vooroorlogse- en grachtenhuizen. Maar uit het onderzoek blijkt dat ze ook broeden in flats in de Bijlmermeer en in aangebrachte neststenen in nieuwbouwwijken op bijvoorbeeld IJburg.

Renovaties
Door stadsvernieuwing en renovaties is het aantal broedplaatsen in vooroorlogse stadsdelen zoals het Centrum afgenomen. Uit het onderzoek blijkt dat gierzwaluwen naast 'natuurlijke' nestplaatsen, zoals dakpannen, dakgoten en ouderwetse hijsbalken, steeds meer gebruik maken van speciaal aangebrachte nestkasten en neststenen.

De kaart en het onderzoek zijn volgens de gemeente van belang omdat bij nieuwbouw rekening gehouden kan worden met het plaatsen van nestkasten. En ook omdat Amsterdammers bij wie gierzwaluwen broeden met bouw- of sloopwerkzaamheden rekening kunnen houden met het broedseizoen.

Beschermd
Gierzwaluwen zijn doorgaans van mei tot en met augustus in Nederland en trekken daarna naar Afrika. De vogels en nesten zijn beschermd.

Wie benieuwd is er in zijn of haar buurt gierzwaluwen broeden kan dat zien op de website van de gemeente.

Alle broedplaatsen zijn in kaart gebrachtBeeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden