Waar blijft dat Mandelaplein in Amsterdam?

Amsterdam krijgt een Mandelaplein. Het duurt alleen al eeuwen voordat een locatie wordt aangewezen. Het is wachten op D66, VVD en SP. Pas als de partijen uitonderhandeld zijn, kan er een knoop worden doorgehakt.

De Kop van het Java-eiland is een van de vijf locaties die kans maken om vernoemd te worden naar Nelson Mandela.Beeld Floris Lok

In het Brabantse Helmond wordt de onderdoorgang van het station naar de vorig jaar overleden Zuid-Afrikaanse staatsman Nelson Mandela vernoemd. In Diemen is een park achter het winkelcentrum naar hem vernoemd en in Alkmaar een brug naar het industrieterrein.

Alleen in Amsterdam wordt nog steeds gewacht op de bekendmaking van de plaats van het nieuwe Mandelaplein of -park. De Amsterdamse gemeenteraad was er in december snel bij. Een week na het overlijden dienden alle fracties gezamenlijk een voorstel in om een plein of park naar Mandela te vernoemen.

Vijf locaties
Het plan was om de Amsterdamse bevolking de keuze te laten maken uit een aantal geschikte pleinen en parken, aan te wijzen door de straatnamencommissie. In februari ging de virtuele stembus open. Op de website van de gemeente kon een stem worden uitgebracht op vijf kandidaten: het Bijlmerpark en het Hoekenrodeplein in Zuidoost, de kop van het Java-eiland in Oost, het Osdorpplein in Nieuw-West en de Sausalitolaan in Noord.

De resultaten van de stemming liggen nu al bijna drie maanden in een kluis te wachten op de uitkomst van de onderhandelingen over een nieuw college, legt een woordvoerster van de burgemeester uit. 'Het is een procedurekwestie. Het college van burgemeester en wethouders moet het voorstel terugkoppelen naar de gemeenteraad. Het is vervolgens aan de raad om ermee in te stemmen of niet.'

Marieke van Doorninck, in december namens GroenLinks een van de ondertekenaars van het voorstel, zegt dat vreemd te vinden. 'Een demissionair college moet dit ook kunnen afhandelen. De vernoeming lijkt me toch geen politieke gevoelige kwestie die voor de uitkomst afhankelijk is van de samenstelling van een nieuw college.'

Keiharde deadline
Hoe nu verder? Een keiharde deadline voor de onderhandelaars van D66, VVD en SP lijkt 17 juli te zijn, International Mandela Day. Het Concertgebouw heeft al enige tijd geleden voorgesteld de twee Zuid-Afrikaanse jeugdorkesten die tegen die tijd in Amsterdam zijn voor concerten, die dag een optreden te laten verzorgen op het nieuwe Mandelaplein. Als iedereen een beetje meewerkt, moet dat kunnen lukken.

Om de druk nog wat op te voeren, is het laatste woord aan Rob Verheuvel, fractievoorzitter van de PvdA in Diemen en initiatiefnemer voor het in mei ten doop gehouden Mandelapark. 'We hebben er twee maanden over gedaan om alles rond te krijgen,' wrijft hij nog wat zout in de wonde. 'Iedereen is ontzettend tevreden over het resultaat en dat is heel wat in Diemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden