Interview

Waar Ajax is, is verslaggever Dick Sintenie: ‘Over deze club is het meest te vertellen’

Dick Sintenie.Beeld Linda Stulic

Van wedstrijdverslagen tot interviews met spelers en een column: Dick Sintenie, sinds 2001 Ajaxverslaggever van Het Parool, volgt de Amsterdamse club op de voet. ‘Het besef van winst of verlies is er maar even; het stuk moet af.’

Waar Ajax is, is Dick Sintenie. Al een kleine twintig jaar verslaat hij wedstrijden die de club in binnen- en buitenland speelt en schrijft hij onder andere interviews, voorbeschouwingen en columns. Maar noem hem geen Ajaxfan; Sintenie is boven alles voetballiefhebber. “Als ik twee amateurteams tegen elkaar zie schutteren op een achterafveldje vind ik dat ook mooi.”

Schrijven over dé Amsterdamse club voor dé Amsterdamse krant, is dat de eredivisie van de voetbaljournalistiek?

“Ik vind het wel het summum binnen de Nederlandse voetbaljournalistiek, ja. Ajax is internationaal een grote club, die in Amsterdam voetbalt. Daarmee is het een belangrijk dossier voor Het Parool. En het is, samen met Feyenoord misschien, de club waarover het meest te vertellen is, waar het meest gebeurt. Daarom kunnen we drie, vier keer per week een verhaal over Ajax brengen.”

Wat voor verhalen zijn dat?

“Dat kunnen nieuwsachtige stukken zijn, een analyse, een voorbeschouwing, een jaaroverzicht, een interview. Tijdens elke wedstrijd maak ik ter plekke een rubriek voor de site: ‘Het rapport’. Daarin geef ik spelers van Ajax en de tegenpartij cijfers, die daags na de wedstrijd ook in de krant komen. Ook licht ik één onderwerp uit in korte vragen, die ik meteen beantwoord. Bijvoorbeeld: was het verstandig van trainer Ten Hag om Perr Schuurs voor het eerst op te stellen? Ik wil klaar zijn met tikken als het laatste fluitsignaal klinkt, want na de wedstrijd ga ik snel naar de persconferentie om spelers te spreken. Voor de papieren krant maak ik namelijk een ander verhaal.”

Mis je weleens een goal omdat je aan het tikken bent?

“Het is hectisch, dus ja, soms mis ik iets. Gelukkig hebben we op de tribune mooie schermpjes staan waarop je altijd nog de herhaling kunt zien. En anders kun je het altijd nog aan een collega vragen.”

Je bent bij alle wedstrijden van Ajax, in binnen- en buitenland. Hoe ziet een werkweek van jou eruit?

“Dat wisselt sterk, al zijn de wedstrijden een vaste waarde – Ajax speelt in het weekend en doordeweeks. Ik probeer een uur voor elke wedstrijd aanwezig te zijn, zodat ik niets mis, met collega’s kan praten en me nog even kan verdiepen in het laatste nieuws. Speelt Ajax op zaterdagavond om kwart voor acht in Groningen, dan stap ik om halfvier in de auto. Als de wedstrijd om halftien klaar is, is mijn rubriek af en weet ik welke spelers ik na afloop wil spreken over welk onderwerp, voor een stuk in de krant. Die interviews doe ik in een uur. Als de Ajaxbus wegrijdt, vertrek ik ook. Om halfeen ben ik dan thuis. Op zondag schrijf ik het verhaal – soms thuis, soms op de redactie. Mijn weekend is dus altijd behoorlijk gebroken, maar ik weet niet beter. Thuis kennen ze me ook niet anders, trouwens. Mijn werkdagen spelen zich vooral ’s middags, ’s avonds en ’s nachts af.”

Hoe houd je dat vol?

“Ik kan mijn tijd voor een groot deel zelf indelen, dat is de luxe. Als ik op woensdag tot twee uur ’s nachts een verhaal heb getikt, ben ik op donderdagmiddag vrij om met iemand af te spreken. Mijn kinderen zijn nu groot, maar toen ze nog op de basisschool zaten kon ik gewoon mee naar schooluitjes op een dinsdagmiddag. Iets leuks doen met het gezin in het weekend ging niet, maar doordeweeks kon ik tijd vrijmaken. Dat stond er tegenover.”

Je houdt je al bijna twintig jaar bezig met Ajax, maar bent geen fan. Hoe zit dat?

“Fan van een club ben je van huis uit of niet. Mijn vader nam me als kind mee naar Telstar; vanaf mijn zesde heb ik tien jaar lang bijna elke thuiswedstrijd gezien. Daar is mijn liefde voor voetbal ontstaan. Ik ben een enorme voetballiefhebber. Als ik twee amateurteams tegen elkaar zie schutteren op een achterafveldje vind ik dat ook mooi. Al is het voor mezelf en de krant toch het leukste als Ajax meedoet in de Champions League, het grootste podium, en ook nog wint. Daarover wil iedereen lezen.”

Je laat nooit een traan op de perstribune?

“Ik heb maar één keer met mijn emoties geworsteld en dat was toen Abdelhak Nouri ineenzakte op het veld, in juli 2017. De dag ervoor had ik hem nog vrij uitgebreid geïnterviewd. Hij was een talent, een belofte, en het moest zíjn jaar worden. Een leuke, ambitieuze innemende jongen. Hij keek heel fris naar het voetbal, zichzelf en zijn talent. Hij kwam in de tweede helft het veld op en ineens lag hij daar. Ons gesprek, over zijn dromen en idealen, schoot door mijn hoofd. Je kon het verdriet van iedereen voelen, de schrik van al die spelers. Zoiets dramatisch ontstijgt het voetbal.”

“En als het om het voetbal zelf gaat: nee, ik ben veel te druk met mijn stuk bezig. Toen Ajax op het laatste moment onverwacht verloor van Tottenham Hotspur in de Champions League, schoven alle verslaggevers hun laptop weg uit woede. Niet omdat Ajax verloren had, maar omdat ze hun hele verhaal ineens moesten omgooien. Ik ook. Het besef van winst of verlies is er maar even; het stuk moet af.”

Wat is de mooiste goal dat je ooit zag?

“Ik hou van doelpunten die niet alledaags zijn of totaal onverwacht: Zlatan Ibrahimovic die scoorde na een eindeloze solo ten NAC, de hakbal van Rafael van der Vaart tegen Feyenoord. Doelpunten die eigenlijk niet kunnen, maar toch gebeuren, dat zijn de leukste.”

Je interviewde Andre Onana onlangs over racisme in de voetbalwereld. Is er op dat gebied iets veranderd sinds 2001?

“Volgens mij niet veel. De KNVB heeft er nog altijd moeite mee om leuzen en spreekkoren te beteugelen. Je kunt een wedstrijd even stilleggen, maar ’m helemaal stilleggen gebeurt eigenlijk nooit, veelal uit veiligheidsoverwegingen.”

“Wat er wel veranderd is: clubs zijn bastions geworden, ze zijn geslotener dan twintig jaar geleden. In 2001 kon ik alle trainingen bijwonen en na afloop spelers interviewen, nu kan dat alleen als ik toestemming heb en vooraf aangeef wie ik wil spreken. Trainers en spelers vinden het niet fijn om pottenkijkers te hebben, wat ik begrijp – schiet iemand uit zijn slof, dan staat het zo op social media. Toch is het een gemis. Tijdens trainingen kun je zien hoe spelers zich tot elkaar verhouden, hoe ze trainen, welke afwegingen een trainer maakt. Maar goed, het vraagt ook meer van mijn creativiteit, van mijn eigen input en kennis.”

Er zijn ook veel voetbalmedia bij gekomen, van tv-programma’s tot gespecialiseerde Ajaxwebsites. Wat is de toegevoegde waarde van de krant?

“De krant heeft maar één groot goed te verdedigen en dat is geloofwaardigheid. In een snel veranderende mediawereld wordt die functie steeds belangrijker. Er is veel fake news. Geruchten of niet ter zake doende informatie, die je op veel sites vindt, laten we achterwege. De krant is een filter.”

Wat maakt een wedstrijd voor jou mooi?

“Dat begint bij het podium, van Champions League tot beker. Hoe groter het podium, hoe groter de wedstrijd, hoe groter de tegenstander en hoe meer ervan afhangt. Daarnaast speelt de historie van een club een rol – Real Madrid blijft Real Madrid, hoe ze er ook voor staan. En er moet spanning zijn. Er moet iets op het spel staan en beide clubs moeten zin hebben om aan te vallen. Het afgelopen seizoen van Ajax had al die ingrediënten. Ze speelden tegen de grootste namen, haalden bijna de finale van de Champions League, verloren thuis en wonnen uit. Het mooiste seizoen tot nu toe.”

Wat zegt dat over Ajax in 2020?

“Helemaal niets, haha. Het is niet gezegd dat het zo blijft. Natuurlijk maakt het verschil of Ajax een competitiewedstrijd wint van ADO of uit van Juventus, maar uiteindelijk is het altijd weer spannend om bij een wedstrijd te zijn. Omdat Ajax een club die altijd in beweging is. Er gebeurt altijd iets, er is reuring. Dat houdt mijn vak uitdagend. Zelfs als ik voor de twaalfde keer naar Groningen-Ajax ga. Ik ben nog nooit met tegenzin naar een voetbalwedstrijd gegaan.”

Mis nooit meer een doelpunt met GoalAlert

Dankzij GoalAlert mis je nooit meer een goal van Ajax of je andere favoriete Nederlandse voetbalclubs. Kies de voetbalclubs uit de eredivisie en eerste divisie die jij wilt volgen en zodra er wordt gescoord ontvang je een pushbericht met video van het doelpunt. Lees hier de uitleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden