Waakhond: WOZ-afhandeling Amsterdam moet beter

Opnieuw krijgt de gemeentelijke belastingdienst een tik op de vingers vanwege de manier waarop Amsterdam de WOZ-waarde van woningen vaststelt. Ook is het vorig jaar niet gelukt om alle WOZ-bezwaren over 2018 af te handelen.

Het model waarmee Amsterdam de waarde van huizen taxeert blijkt al vijf jaar niet aangepast, 'terwijl de Amsterdamse woningmarkt volop in ontwikkeling is.' Beeld anp
Het model waarmee Amsterdam de waarde van huizen taxeert blijkt al vijf jaar niet aangepast, 'terwijl de Amsterdamse woningmarkt volop in ontwikkeling is.'Beeld anp

Dat blijkt uit een brief van wethouder Udo Kock (Financiën) aan de gemeenteraad. De manier waarop Amsterdam de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) uitvoert 'moet op onderdelen verbeterd worden'.

Tot dat oordeel kwam de Waarderingskamer, een landelijk orgaan dat nagaat of gemeenten deze wet goed uitvoeren. Zo blijkt het model waarmee Amsterdam de waarde van huizen taxeert al vijf jaar niet aangepast, 'terwijl de Amsterdamse woningmarkt volop in ontwikkeling is.'

De Waarderingskamer oordeelde verder dat de waardebepalingen te laat worden rondgestuurd. Ook worden bezwaren die Amsterdammers instellen tegen hun WOZ-waarde te laat of niet goed genoeg afgehandeld.

Twijfels
Er waren twijfels over de capaciteit van de belastingdienst. Het wegwerken van achterstanden zal geruime tijd duren, voorspelde de Waarderingskamer in het najaar. Aan de gemeenteraad schrijft Kock dan ook dat het in 2018 niet is gelukt alle 'werkvoorraden' op tijd weg te werken.

De Waarderingskamer merkt verder op dat bij de verwerking van bezwaarschriften door de belastingdienst de nadruk meer ligt op het terugdringen van de achterstanden dan op de kwaliteit van de afhandeling.

De kritiek op deze gemeenteafdeling heeft een lange voorgeschiedenis. Na een kritisch rapport van de Amsterdamse Rekenkamer in 2012 over de trage afhandeling van bezwaarschriften bleek in 2013 een kwart van de bezwaren uit het jaar daarvoor nog niet afgehandeld.

Ondermaats
In 2014 vond de Waarderingskamer de waardebepalingen ondermaats. De gemeente moest snel orde op zaken stellen, anders mocht de stad voor 2015 de onroerendezaakbelasting OZB niet heffen.

Nu is dat gevaar er niet, schrijft wethouder Kock. Amsterdam krijgt geen voldoende meer, maar de Waarderingskamer vindt ook weer niet dat de situatie 'dringend verbeterd moet worden'. Dat geldt als een onvoldoende en die kan erop uitdraaien dat een gemeente geen WOZ-beschikkingen mag uitsturen.

Kock noemt het oordeel van de Waarderingskamer een 'momentopname'. Resultaten van verbeteringen die zijn ingezet worden nog verwacht, maar zijn niet meegenomen in de beoordeling, schrijft hij aan de raad. Ook wijst hij op de toename van het aantal bezwaren na de forse waardestijgingen op de woningmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden