Waakhond stelt Stadgenoot onder verscherpt toezicht

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) stelt woningcorporatie Stadgenoot onder verscherpt toezicht. De kwaliteit van het bestuur en de interne controlesystemen zijn niet op orde.

Het kantoor van Stadgenoot aan de Sarphatistraat. Beeld Google Maps
Het kantoor van Stadgenoot aan de Sarphatistraat.Beeld Google Maps

De Aw heeft afgelopen jaar meerdere gesprekken gevoerd met het bestuur en de raad van commissarissen van Stadgenoot, maar die hebben de zorgen niet weggenomen. Volgens de toezichthouder kan Stadgenoot niet zelfstandig en op tijd genoeg stappen nemen om de situatie te verbeteren.

Stadgenoot moet uiterlijk 1 juli van dit jaar een herstelplan aanleveren. Indien dat plan wordt goedgekeurd en uitgevoerd door Stadgenoot, vervalt het verscherpte toezicht.

Fraude

Begin dit jaar werd een medewerker van de woningcorporatie betrapt op het plegen van fraude met betalingen. De senior financieel medewerker sluisde in een paar jaar tijd honderdduizenden euro’s naar haar dochters rekening.

De fraude kwam dit najaar boven water nadat ING aan de bel trok omdat de bank de aanhoudende overboekingen naar de rekening niet vertrouwde. Al het weggesluisde geld was op dat moment al verdwenen. De medewerker is ontslagen. Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden