Vwo-klassen Nieuw-West stromen leeg

De vwo-klassen op scholen in Amsterdam-Nieuw-West stromen leeg. De afgelopen vijf jaar is het aantal vwo'ers gedaald met soms wel 35 procent. Havo- en vwo-scholieren uit Nieuw-West kiezen voor een school in het centrum of in stadsdeel Zuid, waardoor de scholen buiten de Ring vmbo-bolwerken worden.

Het Hervormd Lyceum West heeft met moeite een tweetalige vwo-brugklas bij elkaar gesprokkeld. Hier wordt in het Engels biologie gegeven. © Klaas Fopma Beeld
Het Hervormd Lyceum West heeft met moeite een tweetalige vwo-brugklas bij elkaar gesprokkeld. Hier wordt in het Engels biologie gegeven. © Klaas Fopma

Het Hervormd Lyceum West (HLW) wil de trek naar Centrum en Zuid stoppen. Het houdt vanavond een debat met wethouder Lodewijk Asscher, waar een rapport over de leerlingenstromen in de stad wordt gepresenteerd. Bijna duizend leerlingen uit Nieuw-West fietsen elke dag 20 tot 25 minuten naar een school binnen de Ring.

Veiligheid en sfeer zijn twee belangrijke redenen van ouders om voor een school elders te kiezen, blijkt uit het rapport dat in opdracht van het HLW is gemaakt. De ouders vinden de scholen in Nieuw-West te zwart. Populaire scholen onder de jeugd van Nieuw-West zijn het Cartesius Lyceum, Spinoza Lyceum, Berlage Lyceum, St. Nicolaaslyceum en Gerrit van der Veen College.

Uit het rapport blijkt dat het aantal vwo-leerlingen op het Calandlyceum, Comenius Lyceum en Hervormd Lyceum West sinds 2005 flink daalt. In het vierde leerjaar is het aantal vwo-leerlingen sinds 2005 afgenomen met respectievelijk 18, 29 en 35 procent.

Terwijl het aantal vwo-leerlingen in Nieuw-West blijft dalen, neemt het aantal vmbo-leerlingen daar toe, met ruim twintig procent. In Centrum en Zuid gebeurt het omgekeerde. Daar daalt het aantal vmbo-leerlingen. In 2010 ging bijna een derde van de vmbo-leerlingen in West naar school.

''De scholen in Zuid worden steeds elitairder. Ze werken daar zelf aan mee. Mavo- en havo-afdelingen worden afgestoten en leerlingen met een havo-advies worden tegenwoordig op het St. Nicolaaslyceum geweigerd,'' zegt rector Carla Neijts van het HLW. Zij vreest voor segregatie in de stad. ''Straks staan alle mavo-scholen buiten de Ring en alle havo/vwo-scholen erbinnen.''

Sinds 2009 krijgen meer kinderen een havo/vwo-advies dan een vmbo-t-advies. In 2011 ging ruim 54 procent van de kinderen uit groep acht naar de havo of het vwo. (Hanneloes Pen)

Vandaag in Het Parool: Wil de laatste vwo'er het licht uitdoen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden