Vwo'er vaker laveloos

Vorig jaar was ruim één op de vijf comazuipers een vwo-leerling. Een jaar eerder was dat nog ongeveer één op de tien. Foto ANP Beeld
Vorig jaar was ruim één op de vijf comazuipers een vwo-leerling. Een jaar eerder was dat nog ongeveer één op de tien. Foto ANP

DEN HAAG - Comazuipers blijken steeds vaker vwo'ers. Het aantal mbo'ers en allochtonen dat zich bewusteloos drinkt, neemt juist gestaag af.

Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Alcoholpreventie (STAP), de Universiteit van Twente, de Reinier de Graaf Groep in Delft en het Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

Vorig jaar was ruim één op de vijf comazuipers een vwo-leerling. Een jaar eerder was dat nog ongeveer één op de tien. Het aantal vmbo'ers daalde met vijf procent, maar zij vormen met 41 procent van het totaal nog wel de grootste groep drankmisbruikers. De jongeren zijn gemiddeld vijftien jaar en liggen ongeveer drie uur in coma, een uur langer dan in 2007.

De Delftse kinderarts Nico van der Lely van het Signaleringscentrum Kindergeneeskunde constateert dat het comazuipen voornamelijk een probleem is geworden van blanke kinderen uit traditionele Nederlandse gezinnen. Van der Lely stelt dat het alcoholgebruik onder jongeren 'zo'n gigantisch probleem is' dat de verkoop verboden moet worden aan iedereen die nog geen achttien jaar is. Momenteel ligt die grens op zestien jaar.

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een wetsvoorstel op grond waarvan gemeenten, bij wijze van proef, twee jaar de verkoopleeftijd voor alcohol aan jongeren mogen opschroeven naar achttien jaar. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleit juist voor een eenmalige landelijke invoering van een verhoging van de leeftijdsgrens. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden