Update

VWA controleert 36 bedrijven op vogelgriep

DEN HAAG - Het zondag ingestelde vervoersverbod in de omgeving van het bedrijf in Deurne, waar een milde variant van de vogelgriep is vastgesteld, wordt volgens het ministerie van LNV goed nageleefd. Volgens een zegsman zijn er maandag geen overtredingen vastgesteld.

Het vervoersverbod is een van de maatregelen waar 36 bedrijven die binnen 3 kilometer van het inmiddels geruimde pluimveebedrijf liggen, zich aan moeten houden. Negen bedrijven liggen in Limburg, de rest in Noord-Brabant, aldus LNV. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert de pluimveehouderijen deze week op de aanwezigheid van de milde variant van de vogelgriep, een andere vorm dan de ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvariant H5N1, die in Azië heerst. Begin volgende week is de uitslag van de VWA-controles bekend en wordt duidelijk of de maatregelen kunnen worden ingetrokken of niet.

Tot zolang zijn in het gebied onder meer markten, tentoonstellingen en evenementen met pluimvee of andere vogels die in gevangenschap worden gehouden, niet toegestaan. Ook moet al het pluimvee naar binnen en geldt een verbod om de bedrijven te bezoeken.

De 28.000 kippen op het besmette bedrijf in Deurne zijn inmiddels geruimd, hoewel deze vorm van vogelgriep de dieren nauwelijks ziek maakt en niet gevaarlijk is voor mensen. Maandagochtend vroeg was de zondag begonnen ruiming klaar, aldus LNV.

Vogelgriep komt niet vaak voor in Nederland. De laatste uitbraak was in 2006 in Voorthuizen, waar toen 25.000 kippen werden geruimd. In 2003 zorgde de ziekte ervoor dat in totaal ruim 30 miljoen kippen werden geruimd op 1349 pluimveehouderijen die werden getroffen door de H7N7-variant van de vogelgriep. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden