VVD wil uitkeringen voor Polen beperken

De VVD wil het moeilijker maken voor Polen en andere Oost-Europeanen om in Nederland een uitkering aan te vragen. Tweede Kamerlid Malik Azmani wil dat eerst wordt getoetst of iemand wel in Nederland mag blijven voordat een uitkering wordt toegekend. Nu wordt de omgekeerde weg gevolgd.

Poolse arbeiders aan het werk op een aspergekwekerij in het Limburgse Helden. Beeld anp
Poolse arbeiders aan het werk op een aspergekwekerij in het Limburgse Helden.Beeld anp

Azmani vroeg minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) donderdag de bijstandswet hiertoe aan te passen. Hij wees hij erop dat het aantal uitkeringen van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen in 4 jaar met 450 procent is gestegen.

Volgens Asscher stuit een wetswijziging echter op bezwaren van de EU. Wel wil hij een experiment dat nu in het Limburgse Vaals loopt uitbreiden tot Rotterdam en andere steden. De proef houdt in dat gemeenten bij de aanvraag van een uitkering door een Oost-Europeaan in overleg met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bekijken of de aanvrager wel verblijfsgerechtigd is.

Een groot deel van de Kamer maakt zich zorgen over de toevloed van Roemenen en Bulgaren als volgend jaar de grenzen ook voor arbeidsmigranten uit die EU-landen opengaan. Asscher heeft daar begrip voor, maar voelt er niets voor om in Brussel nog eens om een uitzonderingspositie voor Nederland te vragen. Wel zal hij met collega's uit andere EU-landen ervaringen uitwisselen over eventuele problemen die de migratiestroom oplevert.

Een deel van de Kamer had aanmerkingen op de oproep van Asscher om geen champignons meer te kopen bij Albert Heijn, omdat Oost-Europese werknemers worden uitgebuit bij de teelt ervan. Onder meer SP en CDA vinden dat Asscher zich er niet vanaf mag maken met een aansporing tot een consumentenboycot, maar actie moet ondernemen tegen misstanden in de sector. Maar volgens Asscher kunnen ook consumenten een rol spelen bij het bestrijden van uitbuiting. De minister gaat overigens binnenkort om de tafel met Albert Heijn en de champignonsector.

Asscher beloofde de Kamer een harde aanpak van schijnconstructies met Oost-Europese werknemers die leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Ook de strijd tegen malafide uitzendbureaus zet hij onverminderd voort. Zo nodig komt hij met aanvullende wetgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden