VVD wil troepen naar Libië sturen

De VVD wil Nederlandse militairen naar Libië sturen. Coalitiepartner PvdA wil juist dat de missie in Mali wordt verlengd. De kwestie ligt supergevoelig in het kabinet. Het is onduidelijk wanneer de knoop wordt doorgehakt.

Jan Hoedeman en Hanneke Keultjes
Vluchtelingen in Tripoli die gered werden door de kustwacht voor de kust van Libië. Beeld afp
Vluchtelingen in Tripoli die gered werden door de kustwacht voor de kust van Libië.Beeld afp

Achter de schermen wordt er in de coalitie op het hoogste niveau gesproken over hoe ons land het beste een bijdrage kan leveren aan de strijd tegen het terrorisme en het stoppen van nieuwe vluchtelingenstromen.

De VVD is echter al tot de slotsom gekomen dat de Nederlandse militairen beter in Libië actief kunnen zijn dan in Mali; het land dat door vluchtelingen uit Noord- en West-Afrika wordt gebruikt als springplank naar Europa en waar je volgens de liberalen 'naar IS kunt zwaaien'. Om die reden is het volgens de VVD 'een direct belang voor Nederland' om actief te worden in Libië.

Taxatie
In de grootste regeringspartij is de taxatie dat een Nederlandse missie naar dat land effectiever zou zijn en ook het eigen belang - minder vluchtelingen naar Europa - dient. Er wordt gespeculeerd over een maritieme inzet of het sturen van een trainingmissie.

Ook de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een belangrijk adviesorgaan van de regering, stelde donderdag in een advies over Noord-Afrika dat het kabinet een 'civiele of militaire missie' naar Libië moet overwegen. De timing is pikant; het kabinet broedt momenteel op een verlenging van de missie in Mali. Ook die noemt de AIV 'een cruciale missie'.

Wespennest
Libië wordt gezien als wespennest. Lange tijd was er geen enkele vorm van centraal gezag, maar sinds enkele maanden is er een eenheidsregering die wordt gesteund door de internationale gemeenschap. Het gezag is echter fragiel; nog altijd strijden verschillende milities om de macht. Vorige week maakte de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bekend dat de vluchtelingenstroom naar Libië de laatste maand explosief is gestegen.

Ondertussen vertrekken dagelijks bootjes vol vluchtelingen uit Niger, Nigeria, Gambia, Senegal en Mali van het Libische Tripoli naar Italië. De Europese Unie staat daarin machteloos; Libië staat nu niet toe dat Europese schepen de territoriale wateren binnenvaren. De hoop is dat de regering de internationale gemeenschap op termijn wél om hulp gaat vragen. De VVD wil daar klaar voor zijn, al klinkt wel dat Nederland daarin zeker geen voortrekkersrol zal vervullen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden