VVD wil toezichthouder in private tbs-kliniek

De VVD vindt dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) een toezichthouder moet aanstellen als er problemen zijn in private tbs-klinieken. Aanleiding voor dit pleidooi is een uitzending van het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek dat vandaag melding maakt van misstanden in de private tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray.

Een tbs'ers in kliniek de Rooyse Wissel in Venray toont een mes. Beeld EO
Een tbs'ers in kliniek de Rooyse Wissel in Venray toont een mes.Beeld EO

Een groep tbs'ers op een gesloten afdeling beschikt hier over messen, drugs, telefoons en contant geld. Ze krijgen of kopen deze spullen naar eigen zeggen van het personeel. Het kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, aldus de tbs'ers die in het programma laten weten gefrustreerd te zijn over het veiligheidsbeleid en het gebrek aan behandeling.

Een toezichthouder zou 'een nuttige aanvulling' zijn, aldus het VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur. Hij verwijst naar ervaringen in Groot-Brittannië. Daar werkt het aanstellen van een toezichthouder bij problemen in private gevangenissen volgens hem goed. Hij heeft Teeven om opheldering gevraagd over de toestand in De Rooyse Wissel.

Van der Steur is vooral geschokt over de hoeveelheid messen en drugs in de kliniek en het feit dat de tbs'ers er structureel over lijken te beschikken. Ook wil hij weten of het klopt dat medewerkers wapens en drugs binnen zouden smokkelen. Teeven moet de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek laten doen naar de situatie in de kliniek, aldus het Kamerlid.

Het CDA vindt het 'onbegrijpelijk' dat de VVD een aparte toezichthouder wil aanstellen, aldus een woordvoerster van de fractie in de Tweede Kamer. 'Het lijkt vooral een manoeuvre om de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vrij te pleiten van diens verantwoordelijkheden. Een extra ambtelijke laag creëren lost de problemen niet op. Dit is echt aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, die zijn werk moet doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden