VVD wil stoppen met stedenband Accra

De VVD wil een punt zetten achter de stedenband met Accra. De gemeenteraadsfractie vindt dat de samenwerking met de Ghanese hoofdstad te weinig oplevert.

Straatbeeld in Accra. Beeld anp
Straatbeeld in Accra.Beeld anp

Uit een evaluatie van het Bureau Internationale Betrekkingen van de gemeente blijkt dat de stedenband nauwelijks concrete resultaten heeft opgeleverd. Van de vier gestelde doelen is slechts één verwezenlijkt: het verlenen van advies over de straatnaamgeving en de registratie van gebouwen. Andere projecten stierven een stille dood.

Effectieve besteding
Volgens de VVD tonen de resultaten aan dat gemeenten niet de expertise in huis hebben om toe te zien op een effectieve besteding van de financiering van projecten in het buitenland. De liberalen beschouwen stedenbanden als die met Accra als een verkapte vorm van ontwikkelingssamenwerking en vinden die geen taak voor een gemeente.

De VVD vraagt het college om een gedetailleerd overzicht van activiteiten en uitgaven van de samenwerking met Accra en de andere stedenbanden. Ook wil de fractie inzicht in het aantal uren aan ambtelijke ondersteuning dat in de internationale samenwerking is gestoken. De VVD wil ook een overzicht van de stedenbanden die worden onderhouden door de stadsdelen. Zuidoost sloot in 2004 een samenwerkingsverband met de stad Kumasi in Ghana. De status van deze stedenband is onduidelijk.

Opkomende economieën
Amsterdam onderhoudt contacten met tal van steden in het buitenland. Er zijn samenwerkingen met de herkomstlanden van grote groepen Amsterdammers, maar ook met andere hoofdsteden en handelssteden in opkomende economieën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden