Update

VVD wil speekseltest op scholen

Bij signalen van drugsgebruik moeten middelbare scholen de mogelijkheid hebben een speekseltest af te nemen bij leerlingen. De ouders of de medezeggenschapsraad moeten hier dan wel mee instemmen.

© ANP Beeld
© ANP

VVD-Kamerlid Ton Elias zal het voorstel donderdag inbrengen tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de veiligheid in het onderwijs. Elias zegt rekening te willen houden met privacy. 'Maar we moeten ook niet wegkijken van dit probleem. Scholen moeten minder bang zijn voor hun reputatie en zich realiseren dat drugsgebruik overal plaatsvindt en dus ook overal bestreden moet worden.'

Bij een goede signalering van drugsgebruik op scholen zou ook het meldpunt 'Meld Misdaad Anoniem' kunnen worden betrokken, aldus het VVD-Kamerlid.

Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester is het voorstel van de VVD niet nieuw. 'Dit kan allang', stelt ze in een reactie. Maar de sociaaldemocraten zien niet zo veel in het voorstel van Elias. Zij denken meer aan een combinatie van preventie en repressie om het probleem aan te pakken.

Bouwmeester: 'Je moet proberen te voorkomen dat jeugd drugs gaat gebruiken. Daarom moet het bespreekbaar gemaakt worden op scholen, want die zijn vaak bang voor reputatieschade. Daarom moet er geld zijn voor voorlichting. Jammer genoeg heeft het huidige kabinet het budget hiervoor geschrapt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden