VVD wil 'persoonsgebonden ondernemerspas' voor prostituees

Prostituees moeten een pas krijgen waarmee ze als zelfstandige aan de slag kunnen, vindt VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok. Deze 'persoonsgebonden ondernemerspas' moet hen minder afhankelijk maken van exploitanten van ramen en seksclubs.

Roelf Jan Duin
null Beeld anp
Beeld anp

Op dit moment zijn de raamexploitanten of de bordeelhouders vergunninghouders voor de vrouwen die werkzaam zijn in het pand. Voor een prostituee aan de slag mag, moet zij een intakegesprek voeren met de exploitant. Sekswerkers voelen dit als een belemmering, zegt Ruigrok.

De pas, die vrijwillig aangevraagd kan worden, zou er voor zorgen dat prostituees niet iedere keer opnieuw zo'n intakegesprek hoeven te voeren als ze van werkplek wisselen en zou zowel de sekswerker als de exploitant een hoop administratieve rompslomp besparen. Ook komen de gegevens van de vrouwen zo niet bij verschillende exploitanten.

Prostituees moeten de pas aanvragen bij een door gemeente aangewezen punt, zoals de GGD of een andere gezondheidsorganisatie. Ruigrok wil dat hij als proef komt bij Eigen Raam, het door de gemeente opgezette bordeel dat moet worden gerund door sekswerkers zelf.

'De ondernemerspas bevestigt de keuzevrijheid van prostituees, maar werpt ook een barrière op voor misstanden, omdat de sekswerker de vergunning moet aanvragen', zegt Ruigrok. 'Dat betekent dat hij of zij echt voor het beroep moet kiezen.' Bovendien draagt hij bij aan de verdere normalisering van het beroep, betoogt de VVD'er.

Positief
Voorzitter Mariska Majoor van de vereniging voor sekswerkers Proud is gematigd positief over het idee. 'De huidige regels maken het zelfstandige sekswerkers onnodig lastig. Als zo'n pas daar een einde aan maakt, is dat een goede zaak.'

Maar Majoor wil wel dat de privacy van de vrouwen gewaarborgd blijft. 'We zijn in principe niet voor de registratie van sekswerkers bij de overheid. We willen geen nieuwe peespas.' Met de peespas, een idee van toenmalig minister Ivo Opstelten, moesten prostituees klanten tonen dat ze legaal werken. Het voorstel strandde op weerstand, onder meer vanwege privacy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden