VVD wil lagere afvalbelasting voor Amsterdammers

De VVD-gemeenteraadsfractie vindt dat de Amsterdamse afvalstoffenheffing omlaag moet. Amsterdammers betalen niet alleen voor hun eigen afval, maar ook voor dat van stadsgenoten die de heffing niet kunnen betalen. De VVD stelt de kwestie vandaag aan de orde bij het college van b&w.

Redactie
Afval op de Wallen. © ANP Beeld
Afval op de Wallen. © ANP

De zogenaamde 'solidariteitsheffing' bedraagt 50 euro en komt bovenop de eigen afvalstoffenheffing. VVD-gemeenteraadslid Werner Toonk stelt de kwestie vandaag aan de orde bij het college van b&w. 'Het is prima als Amsterdam mensen die de afvalstoffenheffing niet kunnen betalen wil ontzien, maar laat de gemeente de rekening daarvoor dan betalen en niet de Amsterdammers', aldus Toonkin in een persbericht.

De VVD vindt ook dat de heffing per stadsdeel gelijk zou moeten zijn.
De kosten voor het inzamelen en verwerken van het huisvuil verschillen nu sterk per stadsdeel. Bewoners van Westpoort betalen bijvoorbeeld 198,24 per jaar, terwijl in Zuidoost 306,60 euro moet worden betaald. De verschillen worden deels verklaard door de voorzieningen (wel of geen inzamelcontainers), maar grotendeels door het verschil tussen wat stadsdelen wel doorrekenen en wat niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden