VVD wil enquête inburger-fiasco

Vorige week werd bekend dat inburgeren in Amsterdam twee keer zo duur is als in nabijgelegen gemeenten. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Vorige week werd bekend dat inburgeren in Amsterdam twee keer zo duur is als in nabijgelegen gemeenten. Foto ANP/Robin Utrecht

AMSTERDAM - De Amsterdamse VVD is voor een raadsenquête om te onderzoeken wat met de inburgering mis is gegaan en misgaat.

De grootste oppositiepartij wil dit zware middel volgens raadslid Huub Verweij gebruiken om duidelijkheid te krijgen hoe het geld voor de inburgering is besteed. Ook wil de VVD weten of de ROC's (opleidingscentra) de dupe zijn van de manier waarop inburgeringscursussen worden aanbesteed.

''Er gaat veel geld naartoe en de resultaten zijn bedroevend,'' aldus Verweij. ''Dit speelt al vanaf 2006. Sindsdien hebben drie wethouders zich ermee beziggehouden, maar we hebben nog altijd geen zicht op de problemen.''

Vorige week werd bekend dat inburgeren in Amsterdam twee keer zo duur is als in nabijgelegen gemeenten. Wethouder Lodewijk Asscher laat daar een onafhankelijk onderzoek naar uitvoeren.

De liberalen willen aftasten of er in de gemeenteraad een meerderheid is voor een enquête en zullen waarschijnlijk in een later stadium een officieel voorstel doen. Verweij: ''Een enquête ligt het meest voor de hand, maar het zou ook een raadsonderzoek kunnen zijn.'' Een raadsonderzoek is een minder zwaar instrument, waarbij mensen die worden ondervraagd, geen verschijningsplicht hebben en niet onder ede staan.

Andere partijen moeten nog nadenken over het voorstel voor een enquête. Volgens SP-raadslid Maureen van der Pligt 'begint het wel die vorm aan te nemen'. Zij dringt aan op verbetering en versimpeling van de cursussen.

Collegepartij GroenLinks ziet vooralsnog geen aanleiding voor een enquête. ''De problemen zijn schrijnend, maar we weten dat de gemeente bezig is met puinruimen,'' zegt GroenLinks-raadslid Fenna Ulichki. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden