VVD wil dat controleurs Stadstoezicht ook fietsboetes gaan uitdelen

De Amsterdamse VVD wil dat controleurs van Stadstoezicht ook fietsers zonder licht gaan controleren en bekeuren. Op die manier kan de politie zich blijven concentreren op ernstigere zaken.

Beeld Thinkstock

Dat zegt gemeenteraadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius in vragen die zij stelt aan het college. Zij wil weten of het college bereid is deze BOA's (buitengewone opsporingsambtenaren) meer bevoegdheden te geven.

In Amsterdam wordt nog maar nauwelijks door de politie gecontroleerd op het voeren van fietsverlichting. Volgens de Amsterdamse Fietsersbond is het aantal fietsers met een deugdelijke koplamp afgenomen door het uitblijven van grootschalige controles.

Kwetsbaar
Uit politiecijfers bleek vorig jaar dat het aantal bestrafte overtredingen is teruggelopen van twaalfduizend in 2009 naar ongeveer duizend in 2013.
Volgens Yesilgöz zijn fietsers enorm kwetsbaar in het verkeer, worden door fietsen zonder licht de risico's vergroot en moet er dus iets gebeuren.

Niet alle handhavers van Stadstoezicht mogen echter optreden tegen overtredingen van het strafrecht - sommigen gaan alleen over regels van de gemeente.

Volgens de VVD kunnen die functionarissen alsnog worden ingezet als in de Algemene Plaatselijke Verordening een artikel wordt opgenomen dat het verbiedt met niet-werkende verlichting te fietsen in het donker, zodat de overtreding ook een gemeentelijke aangelegenheid wordt.

Mocht dat op juridische bewaren stuiten, dan pleit de VVD ervoor de bevoegdheden van de BOA's in de openbare ruimte uit te breiden. Hiervoor zou het gemeentebestuur echter een beroep moeten doen op de minister van Veiligheid en Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden