VVD wil criminaliteit in probleemwijken harder bestraffen

Criminaliteit in probleemwijken moet dubbel zo hard worden bestraft. Ook moeten ouders in die wijken worden verplicht hun kinderen naar de opvang te sturen, zodat zij de Nederlandse taal en cultuur leren.

Tobias den Hartog en Jan Hoedeman
VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff. Beeld anp
VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.Beeld anp

Dat vindt de grootste regeringspartij VVD, die zo de 'mislukte' integratie in stadswijken wil aanpakken. Fractieleider Klaas Dijkhoff kondigt dit plan woensdag aan in het debat over het kabinetsbeleid voor volgend jaar.

"Ik vind dat we in Nederland tekortschieten om mensen de vrijheid te geven waar ze recht op hebben," zegt Dijkhoff. Hij doelt in het bijzonder op gezinnen waarin vrouwen worden achtergesteld en waarvan de kinderen kampen met een taalachterstand op school. "Wij zijn geen vrij land als die vrijheid er niet voor iedereen is.''

Gettovorming
Dijkhoff heeft zijn plan deels gemodelleerd naar recent ingevoerde wetten in Denemarken, waar gettovorming wordt bestreden. "Het woord getto is in ons land meer beladen, maar wij hebben hier wel parallelle samenlevingen waarin mannen hun vrouwen thuishouden, hun kinderen tot hun vierde geen Nederlands laten leren en voor hun dochters een man uitzoeken.''

Hij wil dat het kabinet wijken selecteert waarin meer dan 50 procent van de inwoners van niet-Westerse afkomst is, de werkloosheid is en criminaliteit hoog liggen en het opleidingsniveau laag is.

Gekort op kinderbijslag
De fractieleider voelt er ook voor verplichte lessen te laten geven over 'democratische waarden en tradities'. Wie niet meewerkt, kan worden gekort op kinderbijslag of uitkering.

"Het gaat mij niet om bestraffen, maar mensen te verheffen. Welwillenden bevrijden en kwaadwillenden harder aanpakken. Soms moet je minder liberale middelen gebruiken om een doel te bereiken. Ik zou het verlichtingswijken willen noemen, want dat is wat mensen in die wijken niet hebben doorgemaakt.''

Dijkhoff wil ook dat goed gedrag wordt beloond. Zo wil hij een maatschappelijk debat over discriminatie op de arbeidsmarkt. "Een willekeurige Turkse moet zich bij de koffieautomaat niet hoeven verantwoorden voor demonstranten die er toevallig uitzien zoals zij. We horen allemaal wel eens die foute grap die eigenlijk niet kan. Dan moeten we elkaar daar op aanspreken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden