VVD wil boete voor ouders van tuigleerlingen

Ouders moeten een boete kunnen krijgen als ze niet meewerken aan het vinden van een oplossing wanneer hun kind wegens wangedrag van school is gestuurd. Daarvoor pleitte VVD-Kamerlid Karin Straus vanochtend. Ze wil de boete gebruiken als stok achter de deur, zodat ouders bij hun kinderen betrokken blijven. Staatssecretaris Sander Dekker gaat het voorstel onderzoeken.

'Momenteel zijn het vooral de scholen die de lasten van deze probleemleerlingen dragen, terwijl ouders niet thuis geven.' Beeld thinkstock
'Momenteel zijn het vooral de scholen die de lasten van deze probleemleerlingen dragen, terwijl ouders niet thuis geven.'Beeld thinkstock

'Momenteel zijn het vooral de scholen die de lasten van deze probleemleerlingen dragen, terwijl ouders niet thuis geven. Dat moet absoluut veranderen', vindt ze. 'Vaak staat de school er volledig alleen voor en krijgen zij van de ouders nul op het rekest.' Een dreigende boete kan ouders motiveren om de school te helpen, denkt de VVD-politica.

Daarnaast speelt het probleem dat het duur kan zijn voor scholen om leerlingen die echt over de schreef gaan elders onder te brengen, iets waar ze tot verplicht zijn tot een leerling 16 jaar oud is. 'Het is voor mij niet meer dan vanzelfsprekend dat ouders voor deze kosten opdraaien.' Volgens Straus moet de rekening niet vanuit de onderwijspot worden betaald.

Heropvoedscholen kunnen tot wel 2000 euro per leerling kosten voor een traject van 12 weken. 'Als er op een school een leerling wordt bedreigd met een wapen, dan is het voor een school simpelweg financieel aantrekkelijker om het slachtoffer naar een andere school te sturen in plaats van de dader naar een heropvoedschool. Dat is totaal van de zotte', vindt Straus.

Dekker gaat voorstel onderzoeken
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs gaat onderzoeken of de Leerplichtwet zo kan worden aangepast dat ouders een boete kunnen krijgen als ze niet meewerken aan een oplossing als hun kind wegens wangedrag van school is gestuurd. Dat zei hij tijdens een overleg vandaag met de Tweede Kamer.

Soms komt het voor dat kinderen ontsporen, juist omdat hun ouders buiten beeld zijn. In dat geval zal een boete niet al te effectief zijn. 'We moeten dus kijken wat effectief is en wat werkt. Het is dus vaak maatwerk', zei Dekker.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden