VVD wil boete van 250 euro voor het naroepen van vrouwen

Het op straat naroepen, uitschelden en seksueel intimideren van vrouwen moet strafbaar worden gesteld, vindt de Amsterdamse VVD.

Lorianne van Gelder
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

'Het is onaanvaardbaar dat vrouwen zich onveilig voelen op straat,' zegt VVD-raadslid Dilan Yesilgöz. Twee jaar geleden kaartte haar partijgenoot Robert Flos het onderwerp al aan. 'Het is onduidelijk wat daar toen mee is gebeurd, maar het standpunt van de VVD is nog hetzelfde. Flirten hoort bij het straatleven, maar het gaat erom dat vrouwen vrij kunnen rondlopen op straat zonder lastig gevallen te worden,' aldus Yesilgöz.

De VVD zou graag zien dat Amsterdam net als de gemeente Brussel seksueel getinte opmerkingen op straat strafbaar stelt. In 2013 zijn daar 22 boetes à 250 euro uitgedeeld.

Yesilgöz vindt dat een dader in Amsterdam behalve een boete ook een taakstraf moet krijgen, in de vorm van het werken bij een vrouwenorganisatie.

Cijfers
Burgemeester Eberhard van der Laan geeft via een woordvoerder aan dat straatintimidatie niet bekendstaat als een groot en typisch Amsterdams probleem. Daarmee heeft het invoeren van een Algemene Plaatselijke Verordening geen prioriteit.

De Amsterdamse politie heeft geen cijfers over aantallen incidenten, maar zegt dat er wel degelijk melding wordt gemaakt van verbale straatintimidatie. Zolang straatintimidatie strafrechtelijk niet verboden is, is er volgens de politie weinig aan te doen.

Sinds juli bestaat een burgerinitiatief om straatintimidatie landelijk strafbaar te stellen. Initiatiefnemer Gaya Branderhorst is blij dat de Amsterdamse VVD het onderwerp in de hoofdstad aankaart, maar zet in op nationale wetgeving.

Lees vandaag (20-9) meer in Het Parool: 'Lekker sletje slaat terug'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden