VVD wil beperking short stay blokkeren

Het gaat om tijdelijke woningverhuur, langer dan een week en korter dan zes maanden, aan toeristen en zakenmensen. Foto ANP/Erik van 't Woud Beeld
Het gaat om tijdelijke woningverhuur, langer dan een week en korter dan zes maanden, aan toeristen en zakenmensen. Foto ANP/Erik van 't Woud

AMSTERDAM - De VVD in de gemeenteraad probeert alsnog de beperkende regeling voor shortstayverhuur van vrijesectorwoningen tegen te houden. De gemeenteraad lijkt vóór het plan, waarover woensdag gestemd wordt, maar volgens VVD-woordvoerder Pauline Buurma is het nog geen gelopen race.

De regering kan volgens haar ingrijpen, en doet dat misschien ook, aangezien de Tweede Kamer zich in september tegen deze Amsterdamse regeling heeft uitgesproken.

Het gaat om tijdelijke woningverhuur, langer dan een week en korter dan zes maanden, aan toeristen en zakenmensen. Dat kan overal ter wereld, maar wordt in de Amsterdamse regeling beperkt, vergunningplichtig en belast.

Buurma: ''De regeling werkt bijna als een verbod. Hoe kan Amsterdam zich zo als topstad ontwikkelen?'' Buurma zoekt steun bij haar partijgenoten in Den Haag en in het stadsdeel Centrum, en in de Kamerfracties van CDA en D66.

Verder overlegt ze met de organisaties Oram, VNO-NCW, MKB, KHN en de kamer van koophandel, die vrijdag een brandbrief aan de gemeenteraad stuurden.

Buurma zegt dat het shortstayvoorstel juridisch zwak in elkaar zit. Dat vindt ook advocaat Huib Hielkema, adviseur van Vastgoed Belang. Amsterdam zou volgens hem verhuur van vrijesectorwoningen ten onrechte vergunningplichtig maken door die aan te merken als woningonttrekking. ''Wonen is wonen,'' stelt hij, ''ongeacht wie er woont en hoe lang.''

Tijdelijke bewoning is bovendien in strijd met het woonrecht en valt dus niet te regelen, aldus Hielkema. ''Een short stayhuurder zal van de rechter gelijk krijgen als die besluit er permanent te blijven wonen.'' De wet kent drie uitzonderingen; tijdelijke verhuur voor renovatie of sloop, dringend eigen gebruik en huisvesting van tijdelijke aard als hotels.

Begin vorig jaar heeft Amsterdam voor het shortstaybeleid toestemming gekregen van het ministerie van Vrom, dat vindt dat het past binnen de wettelijke grenzen van de Huisvestingswet. De VVD wil daar-over met de minister praten. Buurma wijst er verder op dat er volgend jaar een nieuwe huisvestingswet komt. ''Amsterdam fietst daar raar doorheen.''

Het voorstel is al iets aangepast, onder meer door het quotum vergunningen te verhogen van 800 naar 1350. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden