VVD wil beleid rond softdrugs veranderen

De regeringspartij VVD wil dat het hele beleid rond softdrugs 'slimmer' wordt geregeld. Er moet een nieuwe, landelijke aanpak komen die een einde maakt aan de vreemde situatie dat verkoop van cannabis wordt gedoogd, maar inkoop illegaal is.

De opvattingen bij de liberalen over wiet lopen uiteen van een harde lijn tot volledige legalisering. Beeld Mats van Soolingen
De opvattingen bij de liberalen over wiet lopen uiteen van een harde lijn tot volledige legalisering.Beeld Mats van Soolingen

Dat besloot de partij zaterdag op haar najaarscongres in Noordwijkerhout. Het standpunt komt in het verkiezingsprogramma van de VVD. De partij is verdeeld over de legalisering van softdrugs en het besluit geldt als een compromis.

Ruim 80 procent van de aanwezigen stemde uiteindelijk in met het voorstel. De opvattingen bij de liberalen over wiet lopen uiteen van een harde lijn tot volledige legalisering, aldus een VVD'er op het congres.

Niet overtuigen
Oorspronkelijk stond in het verkiezingsprogramma het voorstel om coffeeshops die overlast geven, altijd onmiddellijk te sluiten. Dat wordt nu geschrapt. Op zoek naar een nieuwe landelijke aanpak moeten gemeenten wel zo snel mogelijk stoppen met hun experimenten met wietteelt, vindt de partij.

Het voorstel van VVD-leden om coffeeshops op gecontroleerde en legale wijze te bevoorraden, haalde het niet. De indieners van het plan vinden het onlogisch dat coffeeshops zijn toegestaan, maar de bevoorrading niet. Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die op het VVD-congres voor legalisering mocht pleiten, kon de meerderheid niet overtuigen.

Prominent VVD'er en oud-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) waarschuwde als tegenstander voor de gevolgen. Volgens hem wordt daarmee het pad van regulering ingeslagen en 'inhoudelijk lost het niets op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden