VVD: werkloze Amsterdammers moeten toeristen gaan helpen

Amsterdamse uitkeringsgerechtigden moeten aan de slag als ambassadeurs voor de stad. De VVD wil dat zo'n 340 vrijwilligers als gastheren/vrouwen voor Amsterdam gaan werken.

Toeristen bij de I amsterdam-letters op het Museumplein Beeld anp

De liberalen presenteren het plan I Host Amsterdam, dat moet helpen de groeiende bezoekersstromen in goede banen te leiden. In navolging van steden als Toronto en Den Haag zouden vrijwilligers ingezet moeten worden om toeristen te wijzen op bezienswaardigheden of te helpen met het vinden van de weg. Dit moet de drukte tegengaan die toeristen op sommige plekken in de stad veroorzaken en tegelijkertijd Amsterdam als een gastvrije stad op de kaart zetten, aldus de VVD.

Vrijwilligers zouden hier bij uitstek geschikt voor zijn. Daarbij wordt ook nadrukkelijk gekeken naar werklozen. VVD-raadslid Marianne Poot wil dat de Dienst Werk en Inkomen uitkeringsgerechtigden actief wijst op de mogelijkheid zich als vrijwillige ambassadeurs in te zetten voor hun stad.

Zo doen ze ervaring op in de 'hospitality-sector', een branche die de komende jaren naar verwachting sterk groeit. In Nieuw-West zetten uitkeringsgerechtigden zich al in als gastheren en gastvrouwen in winkelgebieden. Velen van hen stromen na een paar maanden door naar betaald werk.

Enkeltje bijstand
'Voor veel mensen is het doen van vrijwilligerswerk de normaalste zaak van de wereld, waaruit veel voldoening wordt gehaald', zegt Poot. 'Ook mensen met een uitkering doen graag vrijwilligerswerk, omdat ze iets terug willen doen.' Ze denkt dat zowel jongeren als ouderen betrokken worden bij de pilot.

Poot is minder te spreken over initiatieven van SP-wethouder Arjan Vliegenthart om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Zo worden jongeren op kosten van de gemeente opgeleid om stand-upcomedian te worden. 'Dat is garantie voor een enkeltje bijstand. Daar moeten we ons gemeenschapsgeld niet aan besteden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden