VVD wekt verbazing Kamer met kopie van Asschers wetsvoorstel

VVD-Kamerlid Malik Azmani heeft vanmiddag verbazing gewekt bij andere fracties vanwege zijn plan om het bijstandstoerisme van arbeidsmigranten uit andere EU-landen aan te pakken. PvdA en CDA wezen er donderdag tijdens een debat op dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken al eerder een soortgelijk wetsvoorstel heeft aangekondigd. Dat gaat volgens de woordvoerder van de minister nog voor de zomer naar de Kamer.

VVD-Kamerlid Malik AzmaniBeeld anp

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer noemde Azmani 'een blindeman' omdat hij desondanks met een initiatiefwet wil komen. Ook CDA'er Pieter Heerma toonde zich 'een beetje verrast'.

Azmani zei vanochtend dat te weinig onderneemt tegen bijstandstoerisme. Ondanks dat de minister nog voor de zomer met een wetsvoorstel komt, toonde Azmani zich gek genoeg niet tevreden: 'Ik probeer Asscher al ruim een jaar in beweging te krijgen om hier wat tegen te doen. Maar hij staat erbij en hij kijkt ernaar.'

De VVD'er zegt geschrokken te zijn van nieuwe cijfers, waaruit blijkt dat het aantal EU-ingezetenen in Nederland met WW of bijstand explosief is gegroeid. Hij verweet Asscher dat hij deze cijfers niet naar de Kamer heeft gestuurd.

Vertrouwen in coalitie
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt constateerde dat het 'lekker gaat' in de coalitie van VVD en PvdA. Hij vroeg Azmani of die nog wel vertrouwen heeft in PvdA-minister en vicepremier Asscher.

Dat is volgens Azmani het geval, maar hij gaat toch door met zijn initiatiefwet. Die regelt, net als het plan van Asscher, dat een arbeidsmigrant pas recht krijgt op bijstand als de immigratiedienst IND heeft laten weten dat er sprake is van een rechtmatig verblijf.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale ZakenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden