VVD verbaasd over verdampt hulpgeld Zuid-Soedan

De VVD wil opheldering van minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) over miljoenen Nederlands ontwikkelingsgeld voor Zuid-Soedan dat in rook is opgegaan door de burgeroorlog in dat Afrikaanse land. Daarover schreef de Volkskrant vanmorgen.

Redactie
Vluchtelingenkamp in Zuid-Soedan Beeld reuters
Vluchtelingenkamp in Zuid-SoedanBeeld reuters

VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé wil weten hoeveel ontwikkelingshulp er nu nog wordt besteed en wat daarmee gebeurt. Dat zei ze vandaag tegen het ANP in reactie op het bericht dat meer dan tien jaar diplomatieke inspanningen en ruim 500 miljoen euro ontwikkelingsgeld vrijwel teniet zijn gedaan na zes maanden burgeroorlog in het jongste land ter wereld.

Genuanceerder
Volgens een woordvoerder van Ploumen ligt dat veel genuanceerder. De suggestie dat alle Nederlandse hulp aan Zuid-Soedan niets heeft opgeleverd, is volgens de minister onjuist. Diverse ontwikkelingsprogramma's, over onder meer onderwijs, gezondheidszorg en voedselproductie, zijn volgens de zegsman succesvol afgerond of lopen nog.

Ploumen erkent wel dat enkele positieve ontwikkelingen door de burgeroorlog in de knop zijn gebroken. Van al het ontwikkelingsgeld voor Zuid-Soedan was ongeveer 30 procent bestemd voor noodhulp. 'Het gaat hier om humanitaire hulp voor mensen in crisissituaties', aldus de woordvoerder.

Hij wijst erop dat Ploumen na het uitbreken van de oorlog forse kritiek heeft geuit op de regering in Juba, omdat die er niet in is geslaagd het geweld te voorkomen. Ook was de minister ontstemd dat een staakt-het-vuren binnen korte tijd werd geschonden. Vorige maand schortte ze twee projecten in Zuid-Soedan op uit onvrede over het verloop van het vredesproces in het verscheurde land. Het geld dat vrijkwam, 5 miljoen euro, gaat naar ontheemde en gevluchte Zuid-Soedanezen.

Lessen
VVD'er De Caluwé wil weten welke lessen Ploumen trekt uit de omvangrijke hulp die Nederland heeft geboden aan Zuid-Soedan en wat dat heeft opgeleverd. Volgens het Kamerlid moeten veiligheid en ontwikkeling altijd hand in hand gaan, moet de hulp worden afgestemd met andere donorlanden en moet de overheid zich richten op de doelen van die hulp en niet op de hulpmiddelen zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden