Update

VVD-top: Weekers heeft zelf de afweging gemaakt

Dat staatssecretaris Frans Weekers gisteravond aftrad, was zijn eigen keuze. Hij had nog steun van de VVD en ook coalitiepartner PvdA wilde hem niet wegsturen. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD heeft dat vandaag gezegd. Ook van Premier Rutte hoefde Weekers niet op te stappen. Rutte zei vandaag dat hij 'nog steeds' vindt dat Weekers 'heel goed' in staat zou zijn geweest de problemen met toeslagen bij de Belastingdienst op te lossen.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën verlaat vannacht het Binnenhof.Beeld ANP

'Ik respecteer zijn besluit. Ik betreur het dat hij weg is, omdat hij een hele goede collega was. Hij heeft verschrikkelijk hard gewerkt: voor de VVD, voor de Belastingdienst en voor het het land heeft hij hele goede dingen gedaan. Ik denk dat als hij was doorgegaan, hij in staat was geweest de problemen bij de Belastingdienst op te lossen', aldus Rutte.

Rutte ontkende dat hij druk zou hebben uitgeoefend op Weekers. 'Dit is zijn beslissing.' Rutte hoopt in de loop van volgende week een opvolger van Weekers te kunnen voorstellen.

Fractievoorzitter Zijlstra noemde het 'moedig' dat zijn partijgenoot Weekers is opgestapt toen bleek dat hij het draagvlak bij de oppositie kwijt was. 'Ik heb daar respect voor.'

Bellen met Pechtold
Zijlstra erkende dat hij gisteravond gebeld is door D66-leider Alexander Pechtold, die hem vertelde dat de oppositie met een motie van wantrouwen tegen Weekers zou komen. 'Ik heb daar kennis van genomen. Maar Weekers heeft een eigen afweging gemaakt.'

Dat PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in het debat voorstelde dat Weekers de Tweede Kamer wekelijks zou gaan rapporteren over de problemen met toeslagen, was volgens Zijlstra 'een poging om de grimmigheid uit het debat te halen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden