VVD: terroristen mogen stateloos worden

Als het aan de VVD ligt, kunnen terroristen straks stateloos worden. Dat betekent dat de overheid hun Nederlanderschap kan intrekken, ook al hebben ze geen tweede nationaliteit. Internationale verdragen verbieden dat mensen stateloos worden, maar de liberalen willen met andere landen overleggen om op dit punt de verdragen te wijzigen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (R) en VVD-Kamerlid Ard van der Steur tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (R) en VVD-Kamerlid Ard van der Steur tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp

Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur vandaag in de Tweede Kamer. Ook CDA en SGP hebben oren naar deze mogelijkheid. Momenteel kan het Nederlanderschap al om verschillende redenen worden ingetrokken, onder meer vanwege terroristische activiteiten, maar dat mag dus alleen van personen die nog een paspoort hebben van een ander land.

De suggestie voor stateloosheid kwam aan de orde tijdens een debat over het plan om het Nederlanderschap ook in te trekken na voorbereidingshandelingen voor terrorisme. Het kan dan gaan om het volgen of geven van een training in het buitenland.

Kamermeerderheid
Dit voorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kan rekenen op een Kamermeerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, CDA en SGP. Veel kritische vragen leven er nog bij SP, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. De PVV vindt de maatregelen niet ver genoeg gaan.

Veel twijfel is er ook over het voornemen van de minister om de huidige jihadgangers ook onder de beoogde nieuwe wetgeving te laten vallen. In het strafrecht is dat iets nieuws, omdat een strafbepaling nooit met terugwerkende kracht kan ingaan. De PvdA vreest dat dit in strijd is met Europese verdragen. Opstelten beantwoordt de vragen volgende week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden