VVD: stop bouwstop nieuwe kantoren in Amsterdam

De VVD wil dat Amsterdam de bouwregels voor nieuwe kantoren versoepelt. Anders komt er volgens raadslid Tjakko Dijk een tekort aan kantroorruimte in de stad.

Nieuwbouw van kantoren is alleen mogelijk aan de Zuidas, zoals hier bij de uitbreidign van het Atriumcomplex aan de Parnassusweg Beeld Marc Driessen
Nieuwbouw van kantoren is alleen mogelijk aan de Zuidas, zoals hier bij de uitbreidign van het Atriumcomplex aan de ParnassuswegBeeld Marc Driessen

De partij wil weten wanneer het college van b. en w. de huidige kantorenbouwstop in de stad gaat herzien, naar aanleiding van de sterk gedaalde kantorenleegstand in Amsterdam waarover Het Parool deze week berichtte.

Wat de VVD betreft is dit beleid aan verandering toe," zegt Dijk. "Het dreigende tekort aan kantoorruimte in de binnenstad en op de Zuidas kan er toe leiden dat bedrijven zich buiten de stad of zelfs buiten Nederland gaan vestigen."

"Het bouwen van innovatieve, duurzame en flexibele kantoorruimte biedt niet alleen kansen voor bestaande populaire gebieden maar geeft ook de mogelijkheid om nieuwe gebieden te ontwikkelen of op te waarderen. Zo kunnen ook bedrijven die de huurprijzen op de Zuidas te hoog vinden zich in Amsterdam vestigen."

Bouwstop
"In augustus hebben we de wethouder ook al gevraagd naar de gevolgen van de bouwstop," zegt Dijk. "Deze cijfers maken duidelijk dat er iets moet gebeuren."

Het college liet toen weten dat er maatregelen getroffen gaan worden als de leegstand rond de 12 procent ligt, een percentage dat in 2018 zou zijn bereikt. Maar volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield is dit jaar zo veel lege kantoorruimte verhuurd, dat de de leegstand momenteel nog maar 11 procent bedraagt.

In delen van de stad, zoals in Centrum, Zuid en delen van West is al een tekort aan kantoorruimte ontstaan. Desondanks houdt het college vast aan de bouwstop. Die werd in 2012 ingesteld op het hoogtepunt van de vastgoedcrisis. Alleen aan de Zuidas en in de Houthavens waren nieuwe kantoren nog mogelijk, mits tevoren al een gebruiker bekend is.

"We moeten nu vooral kijken naar kantorenbouw in gebieden waar dat nog mogelijk is." zegt Dijk. "Ik denk vooraal aan Amsterdam-West. Maar als bijvoorbeeld in de binnenstad nog kleinschalige kantorenbouw mogelijk is, dan moet je dat zeker niet uitsluiten."

Zuidas
Eerder stelde de CDA-raadsfractie al voor om de grenzen van de Zuidas door te trekken tot de naastgelegen Riekerpolder in West, zodat ook daar weer kantorennieuwbouw mogelijk wordt.

De afgelopen jaren is in Amsterdam-Centrum, West en Zuidoost ook veel kantoorruimte verdwenen omdat deze is verbouwd tot hotel of (studenten)huisvesting. "Die transformatie is een hartstikke goede zet geweest," zegt Dijk. "Maar je moet nu wel kijken wat de gevolgen daarvan zijn en in zulke gebieden ook weer kantoren mogelijk maken."

VVD-raadslid Tjakko Dijk. Beeld Marco Borggreve
VVD-raadslid Tjakko Dijk.Beeld Marco Borggreve
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden