VVD stelt permanente integriteitscommissie in
De VVD heeft een permanente commissie ingesteld die zich gaat bezighouden met integriteitskwesties. Ze staat onder leiding van Jan-Kees Wiebenga, lid van de Raad van State en voormalig Europarlementariër en Tweede Kamerlid. Partijvoorzitter Benk Korthals heeft dat zaterdag bekendgemaakt tijdens een VVD-congres in Maarssen.
Korthals onderstreepte dat integriteit een 'essentiële voorwaarde is'' voor iedereen die deelneemt in het openbaar bestuur. Later tijdens het congres komt hij met het voorstel om alle VVD-bestuurders een integriteitsverklaring te laten ondertekenen.
Ook zei Korthals voorstander te zijn van een kleine kiesdrempel van 2 procent. 'Er zitten nu 11 partijen in de Tweede Kamer, waarvan bijna de helft minder dan 10 zetels heeft. Met minder partijen zou de Kamer efficiënter kunnen opereren.' Korthals wil niet zo ver gaan als in Duitsland, waar partijen 5 procent van de stemmen moeten hebben om in het parlement te kunnen komen. Maar 2 procent lijkt hem redelijk.
Van Rey
Korthals wilde niet reageren op de berichtgeving rond de kwestie-Van Rey in de krant De Limburger. Volgens zijn woordvoerster was een gesprek dat hij eind vorig jaar in Limburg had bedoeld om zich te laten informeren over beschuldigingen aan het adres van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën). Die liet een deel van zijn verkiezingscampagne betalen door Van Rey. Suggesties dat Korthals geweten zou hebben van mogelijke tip aan Van Rey over een justitie-inval in zijn woning noemt zij onzin.
Motie
Er werd tijdens het congres ook een motie ingediend die behelst dat VVD-bestuurders die weigeren zich terug te trekken terwijl ze verdacht worden van een ernstig strafbaar feit, geroyeerd moeten kunnen worden. De motie is afkomstig van een groepje VVD-leden die verontrust zijn door 'de diverse affaires' die de partij achtervolgen, onder meer die rond de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey. Hierdoor is volgens hen 'het aanzien van de VVD beschadigd geraakt en dat is pijnlijk'.
Volgens de indieners moeten VVD'ers die een politiek ambt vervullen of zich verkiesbaar stellen 'boven elke verdenking verheven zijn'.
Naar verwachting haalt de motie geen meerderheid. Veel VVD'ers zijn bang voor een heksenjacht op iedereen over wie geruchten de ronde doen.