VVD staat laag op 'humanistische meetlat'

GroenLinks en D66 scoren het best op de zogenoemde 'humanistische meetlat' die het Humanistisch Verbond dinsdag presenteert. De VVD blijft achter bij de verwachtingen.

Mark Rutte voert het woord op het verkiezingscongres van de VVD. Beeld anp
Mark Rutte voert het woord op het verkiezingscongres van de VVD.Beeld anp

'Het verrast me, maar het past wel bij de accenten die de VVD nu legt', aldus Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond in Trouw.

De Vries doelt vooral op Europa, het vreemdelingenbeleid en ontwikkelingssamenwerking. De standpunten van de VVD op die thema's sluiten minder goed aan bij de waarden die het Humanistisch Verbond als uitgangspunt neemt voor de meetlat: vrijheid, verantwoordelijkheid, zelfbeschikking en gelijkwaardigheid.

De VVD doet het ook slecht bij de 'menselijke economie' die de humanisten voor ogen staat. Het Humanistisch Verbond ziet die economie 'ten dienste van mensen' meer nog dan bij D66 terug bij GroenLinks. Die partij eindigt daardoor als nummer 1 op de meetlat, die in 2010 voor het eerst verscheen. D66 is tweede, voor de PvdA (derde), de Partij voor de Dieren (vierde), de ChristenUnie (vijfde) en de SP (zesde).

Lees ook het volledige interview met Ineke de Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden