VVD slikt plannen GroenLinks

Minder vervuilende bezorgscooters, meer aandacht voor parken en groen en vaker dertig kilometer per uur. Na een week onderhandelen met D66 en de VVD heeft GroenLinks al een aantal successen geboekt.

Eric van der Burg tijdens het Stadsgesprek in De BalieBeeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Dat blijkt uit documenten in handen van Het Parool. Zo worden vervuilende bezorgscooters teruggedrongen. Als bezorgbedrijven hun scooterpark over 2,5 jaar niet milieuvriendelijker hebben gemaakt, komt er een milieuzone, waardoor vieze tweetaktscooters niet meer de weg op mogen.

Een ander winstpunt voor GroenLinks is dat Amsterdamse parken en groengebieden beter met elkaar worden verbonden, geïnspireerd op de aaneenschakeling van parken en natuurgebieden in Boston: de 'Emerald Necklace'.

En waar in het deelakkoord tussen D66 en GroenLinks nog stond dat de snelheid 30 kilometer per uur zou worden op plekken waar dat 'wenselijk' werd geacht, is nu besloten dat 30 kilometer per uur de norm wordt in de stad, uitgezonderd doorgaande autowegen. Daartegenover staat wel dat de snelheid op de uitvalswegen wordt verhoogd naar 70 kilometer per uur, naar een oud plan van voormalig VVD-raadslid Werner Toonk.

Weerstand
De VVD stemt natuurlijk niet zomaar in met deze plannen. Volgens bronnen zijn de liberalen met zware eisen gekomen op het gebied van lastenverlichting en het reduceren van de stadsschuld; plannen die indruisen tegen het deelakkoord dat D66 en GroenLinks hadden gesloten.

GroenLinksleider Rutger Groot Wassink reageert: 'Dit is een willekeurig lijstje. We zijn bovendien niet in de fase dat al definitieve afspraken zijn gemaakt.' D66-leider Jan Paternotte wil niet inhoudelijk reageren. VVD-leider Eric van der Burg was niet bereikbaar voor commentaar.


Lees vandaag (7-5) een analyse in Het Parool: 'VVD kan niet tevreden zijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden