VVD: Regeerakkoord verhoogt lasten

DEN HAAG - De plannen van het nieuwe kabinet hebben een fikse lastenverzwaring tot gevolg.Dat zegt VVD-leider Mark Rutte op grond van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Bij ongewijzigd beleid zouden de lasten 3,25 miljard euro stijgen, maar de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie doet daar 1,5 miljard bij. PvdA en CDA bestrijden dat.CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich noemt de uitlatingen van Rutte ''bezijden de waarheid''. Volgens hem gaan burgers en bedrijven er per saldo niet op achteruit. Volgens zijn PvdA-collega Ferd Crone gaat door het regeerakoord iedereen erop vooruit, de lagere inkomens wat meer dan andere.Rutte erkent dat de nieuwe regeringspartijen ook met lastenverlichtingen komen, maar die komen alleen terecht bij mensen met lagere inkomens. De mensen met middeninkomens en bedrijven worden ''gepakt''.

Rutte noemt hogere zorgpremies en milieuheffingen, de verhoging van de belasting bij aanschaf van nieuwe auto's, hogere accijns en boetes. Veel mensen zullen niet profiteren van aangekondigde lastenverlichting zoals gratis schoolboeken, hogere huur- en zorgtoeslag, hogere uitkeringen en meer geld voor armoedebestrijding, aldus de liberale leider. Volgens Rutte wordt het verschil tussen lonen en uitkeringen kleiner en is dat slecht voor de economomie.

De Nerée vindt dat Rutte geen compleet beeld schetst. Hij wijst erop dat de lasten voor mensen met kinderen omlaag gaan en dat de premies in de sociale verzekeringen kostendekkend worden. Van die maatregelen profiteren niet alleen de laagste, maar ook de middeninkomens. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden