VVD-raadslid Dilan Yesilgöz naar Den Haag

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz maakt de overstap naar Den Haag. Door het Amsterdamse partijbestuur is ze voorgedragen voor de landelijke kandidatenlijst.

Dilan Yesilgöz. Beeld Mark van der Zouw
Dilan Yesilgöz.Beeld Mark van der Zouw

Een grote verrassing is het niet dat de Yesilgöz de Stopera hoogstwaarschijnlijk volgend jaar al verruilt voor de Tweede Kamer. In de twee jaar dat ze voor de VVD raadslid is, verschijnt ze geregeld in landelijke media.

Met name met law & order-onderwerpen, voor de VVD een speerpunt, profileert ze zich. Dat haar ambities verder reiken dan de Amsterdamse politiek heeft ze ook nooit onder stoelen of banken geschoven.

Mag ik u feliciteren?
"Dat mag, maar het is nog wat te vroeg, dit is pas de eerste stap. Het Amsterdamse partijbestuur heeft mij voorgedragen als kandidaat voor de komende kieslijst. Volgende week moeten de Amsterdamse leden zeggen of ze dat een goed idee vinden, dan moet het hoofdbestuur er nog mee instemmen en uiteindelijk beslissen de VVD-leden ergens in november over de definitieve lijst."

Bent u gevraagd door Mark Rutte of door partijvoorzitter Henry Keizer?
"Nee, met hen heb ik niet gesproken. Maar ik ben natuurlijk een wel een aanwezig raadslid, dus helemaal onbekend zal ik niet zijn bij de partijtop."

Waarom wilt u naar Den Haag?
"Op televisie, in debatten of in opiniestukken stip ik regelmatig onderwerpen aan die breder zijn dan de Amsterdamse politiek en daar krijg ik veel reacties op. Ook al ben ik nog niet zo lang bezig in Amsterdam, ik denk dat ik mijn boodschap effectiever kan uitdragen vanuit de Tweede Kamer."

Welke portefeuille ambieert u?
"Mijn voorkeur is helder: veiligheid in de breedste zin van het woord. Dat ligt mij het best. Maar ik moet ook realistisch zijn: zo werkt het verdelen van de portefeuilles niet. Bovendien moet ik het Kamerwerk eerst maar eens onder de knie krijgen. Dus we zien wel."

Op welke plek op de kandidatenlijst mikt u?
"Daar heb ik echt nog niet over nagedacht, dit is al spannend genoeg."

Ach kom. Een plek bij de eerste tien?
"Er zijn natuurlijk ook heel veel Kamerleden die het heel goed doen en door willen. Dus echt, dat zien we wel."

Stel: u komt op de veertigste plaats terecht, bedankt u dan voor de eer?
"Ik denk dat ik vanuit Den Haag voor de VVD effectiever kan zijn dan vanuit Amsterdam. Maar als men anders besluit, ga ik gewoon door met mijn raadswerk, hier is ook nog meer dan genoeg te doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden