Update

VVD, PVV en CDA bereiken 'historisch akkoord'

DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn het dinsdagavond eens geworden over een regeer- en een gedoogakkoord. Die vormen de basis voor het minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd zal worden door de PVV.

VD-leider Mark Rutte (M), CDA-leider Maxime Verhagen (L) en PVV-leider Geert Wilders (R) verlaten dinsdag het Binnenhof in Den Haag nadat zij het eens zijn geworden over een regeer- en een gedoogakkoord. Foto ANP Beeld
VD-leider Mark Rutte (M), CDA-leider Maxime Verhagen (L) en PVV-leider Geert Wilders (R) verlaten dinsdag het Binnenhof in Den Haag nadat zij het eens zijn geworden over een regeer- en een gedoogakkoord. Foto ANP

De akkoorden worden de komende nacht uitgewerkt en woensdag voorgelegd aan de fracties van VVD, PVV en CDA. VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte maakte het nieuws dinsdagavond bekend. Rutte en Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) spraken hun vertrouwen uit dat hun fracties de akkoorden zullen steunen.

PVV-leider Geert Wilders sprak van een historisch akkoord. ''Dit is een mooie dag voor Nederland. Links komt niet aan de macht. Eindelijk gaat er iets gebeuren in Nederland'', zei Wilders. Inhoudelijk zeiden Rutte, Wilders en Verhagen nog niets over de twee akkoorden die hun politieke samenwerking bezegelen en waarover ze sinds 9 augustus ruim zeven weken hebben onderhandeld.

Congres

De teksten zullen woensdag worden voorgelegd aan de fracties van VVD, PVV en CDA. Het CDA houdt dan zaterdag in Arnhem een congres over de voorgenomen samenwerking met de VVD en de PVV. Dat belooft bijzonder spannend te worden want de samenwerking met de PVV van Wilders ligt veel CDA-leden zwaar op de maag.

Een groot aantal prominente oud-gedienden binnen het CDA heeft grote bezwaren of is ronduit tegen. Onder hen de oud-premiers Piet de Jong, Dries van Agt en Ruud Lubbers en oud-ministers als Bert de Vries, Frans Andriessen en Cees Veerman. Ook andere prominenten als Herman Wijffels en Doekle Terpstra zijn tegen. Van de huidige generatie actieve politici is in elk geval minister Ab Klink tegen en maakt minister Ernst Hirsch Ballin zich grote zorgen. Binnen de CDA-fractie hebben Ad Koppejan en Kathleen Ferrier grote bezwaren.

De verwachting is dat de CDA-fractie zich op maandag buigt over de uitspraak van het CDA-congres. Als congres en fractie hebben ingestemd kan Rutte benoemd worden tot formateur en op zoek gaan naar ministers en staatssecretarissen van VVD- en CDA-huize. Rutte krijgt als premier vijf VVD- en vijf CDA-ministers naast zich. De verwachting is dat als alles goed gaat, het kabinet Rutte-Verhagen half oktober op het bordes naast koningin Beatrix kan staan. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden