VVD: passend onderwijs ook voor hoogbegaafden

Hoogbegaafde leerlingen moeten veel vaker onderwijs op maat krijgen op school. Dat vindt de VVD. Kamerlid Karin Straus wil dat staatssecretaris Sander Dekker gaat zorgen dat er binnen het passend onderwijs ook aandacht komt voor hele slimme kinderen.

Karin Straus Beeld anp
Karin StrausBeeld anp

'Er is nu pas plek voor hoogbegaafde kinderen binnen het passend onderwijs als zij gedrags- of psychische problemen vertonen. Dat is de omgekeerde wereld', aldus Straus. Zij stelt dat problemen bij hoogbegaafde kinderen voorkomen kunnen worden door hen op tijd een educatieve uitdaging te bieden.

Met behulp van het passend onderwijs moet het volgens de VVD-politica lukken om de slimmeriken een stapje vooruit te helpen. Straus wil dat Dekker voor 1 oktober met een plan komt over hoogbegaafde kinderen en passend onderwijs.

Passend onderwijs is voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben. Door een wet die vorig jaar werd aangenomen komen leerlingen met problemen als ADHD, autisme of een handicap vaker in het regulier onderwijs terecht. Voorheen kregen ouders een zogeheten rugzakje, waarmee ze extra zorg konden inkopen. Dat geld gaat nu naar de scholen, die dan ook verplicht zijn om de leerling maatwerk te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden