VVD: pak 'bootbabes' aan

Rondvaartreders maken deze zomer steeds vaker gebruik van proppers om toeristen te lokken. De VVD is de 'bootbabes' zat en wil ze net zo hard aangepakt zien als de proppers van restaurants rond het Leidseplein.

null Beeld anp
Beeld anp

Duoraadslid Rop de Bruin van de VVD heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. "Het zijn mooie jonge mensen, ze worden ook wel bootbabes genoemd," aldus de liberaal.

"Maar ze staan in de weg bij de openbare steigers en belemmeren de snelle doorvaart. Die plekken zijn bedoeld om mensen af te zetten en op te pikken, niet om te blijven wachten tot die proppers genoeg kaartjes hebben verkocht aan nieuwe passagiers."

Geen vaste stek
Het gaat niet om rondvaarten in de grote 'glasbakken', maar om tochtjes in het nieuwe segment van open rondvaartsloepen waar 15 tot 30 toeristen in passen. De runners spreken toeristen aan en proberen ze in de sloepen te praten.

Daar aangekomen kopen zij een kaartje bij de schipper. "Deze bedrijfjes hebben vaak nog geen vaste stek, een huisje of verkooppunt in de stad en proberen dus op alternatieve manieren toeristen te verleiden tot een rondvaart. Maar de ruimte in de stad is al zo schaars, ik vind niet dat ze daar zomaar hun diensten mogen aanbieden."

Er wordt incidenteel al wel gehandhaafd op het fenomeen, zegt Frans Heijn van de Verenigde Rederijen Amsterdam. "Een reder kreeg onlangs 5000 euro boete omdat hij z'n sloep vulde bij het Oudekerksplein. Maar het probleem zit natuurlijk bij de gemeente, die veel meer vergunningen heeft uitgedeeld, maar niet genoeg openbare en particuliere steigers."

Heijn ziet de proppers vooral bij het Anne Frank Huis, bij de Sint-Nicolaasbasiliek en in het Wallengebied. "Waar de toeristen zijn." Volgens Heijn hebben sommige grote rederijen een deal gesloten met de kleine nieuwkomers, zodat ze ook op de exclusieve steigers hun diensten mogen aanbieden.

Handhavers in burger
De VVD wil dat handhavers de proppers het werk onmogelijk maken. "Desnoods door handhavers in burger," aldus De Bruin. De rondvaartbranche zit midden in grote veranderingen, maar de manier waarop de gemeente dat heeft georganiseerd, is in juni neergesabeld door de Raad van State.

Daarom mogen oude reders blijven varen met grote schepen, en hebben nieuwkomers vergunningen gekregen voor kleinere boten. Een rondvaart door de Amsterdamse grachten is met 4 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste attracties in Nederland.

Waternet is verantwoordelijk voor de handhaving op het water, stadsdeel Centrum controleert de kades. Sinds kort kunnen beide instanties ook boetes uitdelen als zij een overtreding constateren op elkaars werkgebied.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden