VVD over mislukte tankdeal: PvdA speelt dubbele rol

De VVD verwijt vooral de PvdA dat de verkoop van overtollige Nederlandse tanks aan Indonesië niet doorgaat. Volgens het liberale Tweede Kamerlid Han ten Broeke spelen de sociaaldemocraten een 'buitengewoon dubbele rol' in de kwestie.

Archieffoto van een Nederlandse Leopard 2 tank. Beeld ANP

Dat zei Ten Broeke dinsdag in het NOS-Radio 1 Journaal. Volgens hem heeft de PvdA 'boter op het hoofd', omdat de partij 4 en 6 jaar geleden zelf in een kabinet zat waarin fregatten aan Indonesië werden verkocht. De vervolgorders die Indonesië wil plaatsen, komen volgens Ten Broeke op het spel te staan nu er geen tanks mogen worden verkocht.

Ten Broeke is net als de verantwoordelijk ministers van het demissionaire minderheidskabinet van VVD en CDA teleurgesteld over het afketsen van de deal, waarmee circa 200 miljoen euro was gemoeid. Een Kamermeerderheid van de PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie zijn tegen de verkoop van tanks aan Indonesië, vooral vanwege mensenrechtenschendingen in onder meer Papua.

Duitsland
Indonesië koos ervoor om 100 tanks te kopen van Duitsland. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken stelt dat Nederland er alles aan heeft gedaan om de deal te sluiten. Volgens hem heeft de relatie met Indonesië door het mislopen van de verkoop een kras opgelopen. 'Ik zal er alles aan doen om die kras weg te werken en de relatie met Indonesië weer op koers te krijgen', zei hij.

De regering zag geen bezwaar tegen de verkoop, onder meer omdat de mensenrechtensituatie in Indonesië sterk is verbeterd. De deal voldeed bovendien aan de wapenexportregels van de EU. Verder had de Indonesische regering toegezegd de tanks op Java te stationeren en niet in Papua, waar de situatie de Kamer vooral zorgen baarde.

Oproep
GroenLinks wil nu dat het kabinet Duitsland met klem oproept om de overeenkomst niet te sluiten. 'Doordat het demissionaire kabinet het besluit 'in beraad' houdt en heeft verzaakt om andere EU-landen op de hoogte te brengen van een afwijzing, laat het ruimte bestaan voor Duitsland om de tanks wel te verkopen', stelt Kamerlid El Fassed.

Volgens de Indonesische onderminister van Defensie, Sjafrie Sjamsoeddin, is voor de Duitse tanks gekozen omdat dat land meer zekerheid biedt als het gaat om de levering, de tijdsduur en de aantallen. De eerste 15 opgeknapte tanks worden in oktober in Indonesië verwacht. Ze blijven uit Duitsland komen tot halverwege 2014, aldus de onderminister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden