Plus

VVD opgelucht: aanval van FvD afgeslagen

Uitzinnig blij zijn ze bij de VVD met het behoud van de status quo. "We hebben die k-FvD kunnen afschudden. Dit is heel goed!" roept campagneleider Marja Ruigrok, afzwaaiend gemeenteraadslid.

Het Parool
Eric van der Burg, lijsttrekker VVD Amsterdam tijdens de uitslagenavond in de Stopera Beeld ANP
Eric van der Burg, lijsttrekker VVD Amsterdam tijdens de uitslagenavond in de StoperaBeeld ANP

De stemming in club APT aan het Singel is opgetogen. Als enige coalitiepartij (met SP en D66 zat de VVD vier jaar in het college) is het aantal zetels voor de liberalen behouden. Zes.

"Natuurlijk hadden we gehoopt op zeven, maar in de aardverschuiving die deze verkiezingen zijn, is het een heel mooi resultaat," jubelt Eric van der Burg, al kort na de eerste exitpoll.

Als held onthaald
Van der Burg, door VVD-coryfee Frits Bolkestein nog stevig bekritiseerd om zijn te linkse inborst, werd door zijn Amsterdamse partijgenoten als held onthaald.

De angst dat Forum voor Democratie, die in de peilingen vier zetels zou krijgen, nog flink van de liberalen zou afsnoepen, bleek ongegrond. Geen zetel verloren ze aan Annabel Nanninga, Thierry Baudet en consorten.

Redelijkheid
Volgens Ruigrok kiest de Amsterdammer voor redelijkheid. "Ze vertrouwen erop dat wij het bestuur op ons kunnen nemen," alvast een voorzetje nemend op eventueel meebesturen.

Daar denken collega-VVD'ers anders over, kijkend naar de zege van Groenlinks. "Zo'n ruk naar links moeten we niet aan mee willen doen," vindt stadsdeelbestuurder Gertjan Neerhof uit West. "En ze hebben ons trouwens ook helemaal niet nodig."

Volg de verkiezingen

Amsterdam ging woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je op de hoogte van de uitslag en reacties.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden