VVD: onzin dat asfalt in toekomst niet nodig zou zijn

Het is 'klinkklare onzin' dat het in de toekomst niet meer nodig is om asfalt aan te leggen. Dat stelt VVD-Kamerlid Ton Elias dinsdag, voorafgaand aan het begrotingsdebat over Infrastructuur. 'De asfaltwals zal nog regelmatig uitrijden in Nederland.'

Een asfaltwals.Beeld anp

Elias is 'groot voorstander' van het beter benutten van de weg en van innovatieve projecten om de doorstroming te verbeteren, maar 'dat gaat hand in hand met de uitbreiding en verbetering van het wegennetwerk'.

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur zei eerder dat asfalt in de toekomst niet meer de enige oplossing zal zijn voor verkeersproblemen, maar dat ook gekeken moet worden naar spitsmijden en nieuwe technologieën om de weg beter te gebruiken. Die woorden worden volgens Elias door sommige partijen 'nadrukkelijk eenzijdig geïnterpreteerd'. De PVV sprak van hoogverraad van de automobilist, groene organisaties stelden dat de asfaltwals opgeborgen kan worden.

Niet waar
Allebei niet waar, zegt Elias. 'Alle prioriteiten die zijn gesteld, gaan door', zegt hij, onder meer verwijzend naar het doortrekken van de A15, de aanleg van de verbinding tussen de A13 en A16 en de nieuwe Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam. 'Het is dus én-én. Ik vind het heel goed om havenarbeiders uit de file te halen en zwaaiend op elektrische brommers langs de files te laten rijden. Maar alleen daarmee gaan we het niet redden.'

Werken aan innovatie is ook nodig, zegt de VVD'er. Hij wil dat vrachtwagens worden uitgerust met een systeem waardoor alleen de voorste bestuurder hoeft te sturen. 'Dan vormen de vrachtwagens een soort treintje en kun je ook de vermaledijde rij- en rusttijdenwet afschaffen of versoepelen. Elias wil ook een inhaalverbod voor vrachtwagens en wil dat auto's rechts in mogen gaan halen.

VVD'er Ton EliasBeeld ANP

PvdA: ook alternatieven voor asfalt
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken ziet na de opmerkingen van Elias nog geen tegenstelling in de coalitie, maar waarschuwt wel. 'Hij moet niet in de valkuil trappen van 'het een of het ander'. Er wordt nog asfalt aangelegd, maar we moeten ook naar alternatieven kijken om te voorkomen dat Nederland dichtslibt. Innovaties zijn nodig om Nederland bereikbaar te houden. Dat is goed voor de economie en voor de werkgelegenheid. Het is een 'en-en-verhaal'.

PvdA'er Attje KuikenBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden