VVD: nog eens 200 miljoen korten op publieke omroep

De publieke omroep is maar liefst vijf maanden per jaar op vakantie en zendt dan herhalingen uit. Dat moet veranderen vindt VVD'er Anouchka van Miltenburg. Ze denkt dat er ook nog extra gekort kan worden op de publieke omroep.

Sebastiaan Timmermans
Claudia de Breij en Arie Boomsma presenteren de homo thema-avond Flikker Op! van KRO en VARA. Beeld anp
Claudia de Breij en Arie Boomsma presenteren de homo thema-avond Flikker Op! van KRO en VARA.Beeld anp

De vice-fractievoorzitter van de VVD deed haar uitspraken in het programma Eva Jinek op Zondag.

Van Miltenburg heeft het onderwerp media in haar portefeuille. Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de publieke omroep. Het Kamerlid pleit voor meer kwaliteit bij de publieke omroep, maar wilde geen uitspraken doen over de inhoud van specifieke programma's. 'Anders word ik vergeleken met Berlusconi'.

200 miljoen korten
'Wij willen terug naar minder zenders, maar andere partijen hebben een andere mening', zei Van Miltenburg. Volgens haar hebben de zenders aangegeven dat de kwaliteit overeind blijft, ook ondanks de bezuinigingen. 'Doe er dan nog maar 200 miljoen vanaf'.

Het VVD-Kamerlid vindt vooral de nieuwsfunctie van de publieke omroep essentieel. 'Het journaal zendt wel elke dag uit'. Ook cultuur, achtergronden en documentaires kunnen op haar warme instemming rekenen. Ook wil ze meer aandacht voor lokale omroepen, eventueel in samenwerking met landelijke zenders. Het derde net zou dan beschikbaar gesteld kunnen worden aan regionale omroepen.

Van Miltenburg zei verder dat het wel opviel dat tijdens de verkiezingen meer linkse dan rechtse politici werden uitgenodigd. 'We hebben geturfd'. Mede-gast Albert Verlinde (getrouwd met VVD'er Onno Hoes) gaf hierop nog een sneer naar die linkse media. 'Het kan toch niet dat de VARA de twee belangrijkste opiniërende programma's (DWDD en Pauw & Witteman red.) maakt.' Eva Jinek riposteerde door te zeggen dat het andere omroepen vrij staat om nog betere programma's te maken en dat ze dit blijkbaar niet lukt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden