VVD mort na vertrek Verdonk

DEN HAAG - Binnen de VVD is gemor ontstaan door het vertrek van stemmenkanon Rita Verdonk. Een aantal plaatselijke afdelingen steunt het voorstel van gemeenteraadslid Jan Talen uit Staphorst om het partijbestuur naar huis te sturen.''Wat mij betreft gaat Mark Rutte mee,'' zegt Michiel Thissen van de afdeling Diemen.

VVD-wethouder Jos van Rey van Roermond en oud-Kamerlid, vindt eveneens dat het bestuur moet vertrekken. Het vertrek van Verdonk noemt hij 'dodelijk' voor de VVD.

Zo'n honderd VVD'ers hebben hun lidmaatschap opgezegd, maar in de meeste afdelingen in het land - de zogeheten kamercentrales - is het rustig gebleven, blijkt uit een telefonische rondgang. Op 8 december komt het partijcongres van de VVD bijeen. Dan zal blijken hoe diep het wantrouwen zit jegens de partijtop. Talen zegt uit het hele land steun te krijgen.

Het partijbestuur zette Verdonk maandagavond voor het blok: ze moest haar zetel opgeven of ze zou uit de partij worden gezet. Daarop hield de voormalige minister van Vreemdelingenzaken de eer aan zichzelf. Verdonk blijft in de Kamer en presenteert deze week waarschijnlijk een nieuwe beweging. Uit peilingen die de actualiteitenrubriek EénVandaag gisteren heeft gehouden blijkt dat 61 procent van de VVD-stemmers vindt dat Rita Verdonk een eigen partij moet oprichten. Het aantal zetels dat die partij zou kunnen halen varieert van vier tot achttien. Ruim een derde van de VVD-stemmers zegt bij verkiezingen ook op die partij te stemmen, nog eens een derde overweegt dat.

Uit een peiling van Maurice de Hond komt naar voren dat 67 procent van de VVD-kiezers vindt dat Verdonk een eigen partij moet oprichten. Van de VVD-kiezers uit 2006 geeft 39 procent in de peiling aan dat er een grote kans is dat ze op de nieuwe partij van Verdonk zullen stemmen.

Bij het partijbureau van de liberalen kwamen gisteren naast de ongeveer honderd opzeggingen ook 25 nieuwe aanmeldingen binnen, aldus een partijwoordvoerder. De aangekondigde motie van Talen zorgt volgens hem niet voor onrust binnen het hoofdbestuur van de VVD: ''Het is steeds dezelfde persoon,'' aldus de woordvoerder.

VVD-fractieleider Mark Rutte noemde de breuk met Verdonk gisteren 'onvermijdelijk'. Hij riep op de eenheid in zijn partij te bewaren. ''Ikzelf zal keihard knokken om iedereen voor de partij te behouden.''

VVD-kamerleden als Remkes en Van Baalen steunen Rutte.

Voorzitter Ger Jaarsma van de Friese VVD-afdeling riep tijdens het partijcongres van vorige maand het bestuur op zich maximaal in te spannen om Verdonk voor de partij te behouden. ''Maar zij wilde haar zetel niet afstaan. Jammer, deze beslissing, maar het is goed dat er een besluit is geforceerd,'' aldus Jaarsma gisteren.

Zeeuwse en Gelderse VVD-leden vinden de breuk pijnlijk, maar zijn blij dat er een einde is gekomen aan een langslepende kwestie, stellen kamercentralevoorzitters Van der Vorst (Gelderland) en Ginjaar (Zeeland). ''Er zijn alleen verliezers. Maar er is een goede keus gemaakt. Dat vinden ook degenen die bij de parlementsverkiezingen op Verdonk hebben gestemd'', stelt Van der Vorst. Hij heeft weinig mailtjes binnengekregen over de kwestie.

In liberaal Overijssel, Noord-Brabant en Haarlem heerst hetzelfde beeld. Bestuurslid Marietje Eggink-Ten Velde (Overijssel): ''Als er veel onrust zou zijn, had ik het wel gehoord.'' Secretaris Gert-Anne van Pruissen (Haarlem) heeft evenmin iets vernomen.

De Brabantse voorzitter Eric Wetzels: ''Er is gelaten gereageerd. In echte VVD-bolwerken als Breda en Den Bosch is weinig aan de hand. De mensen die verbolgen waren, hebben waarschijnlijk vorige maand hun lidmaatschap al opgezegd toen Rita uit de fractie werd gezet.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden