VVD loopt vooruit op andere migratieregels

Mensen die te maken krijgen met de binnenkort opnieuw veranderende regels voor gezinsmigratie, moeten wel alvast weten dat er iets wijzigt. Dat vindt Cora van Nieuwenhuizen van de VVD.

VVD-Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. Beeld anp
VVD-Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen.Beeld anp

De Tweede Kamer besloot deze maand dat de eerder voorgenomen beperkende regels moeten worden opgeschort, omdat er na de verkiezingen geen meerderheid meer voor is. De VVD vindt dat wel jammer, maar 'is realistisch' en vindt het 'een kwestie van fatsoen' om de doelgroep op de hoogte te brengen.

Dat bleek vandaag tijdens een overleg in de Kamer. De PVV, die ook tegen opschorting van de beperkende maatregelen is, vindt dat de VVD de zaak 'weggeeft'. 'De VVD heeft zich laten piepelen door links en vecht niet voor immigratiebeperking', aldus Sietse Fritsma van de PVV. Eddy van Hijum van het CDA zette er ook vraagtekens bij. Volgens Van Nieuwenhuizen is de kritiek flauwekul en werkt ze alleen maar verder vanuit de nieuwe situatie, al is de VVD het daarmee zelf niet eens. Er is nu eenmaal niks aan de meerderheid te veranderen.

Huwelijksakte
De hele kwestie draait om eisen het gebied van huwelijksakte, leeftijd en wachttijd. Minister Gerd Leers voerde die per 1 oktober in. De nieuwe Kamer riep hem te elfder ure op dat niet te doen. Volgens Leers kon hij toen echter juridisch en wetstechnisch al helemaal niets meer beginnen. Als het parlement wijzigingen wil van het Vreemdelingenbesluit, moet het daarvoor zelf voorstellen doen, zo liet hij weten.

Het zittende kabinet staat nog steeds achter de regels van 1 oktober, die volgens Leers in een meerderheid van de andere lidstaten van de Europese Unie ook worden toegepast. De Kamer moet maar met een motie komen waarin is uitgewerkt wat er nu moet gebeuren. GroenLinks gaat daartoe stappen ondernemen. Tot 1 januari verwacht Leers zo'n 2000 verzoeken, waarvan 1600 alleen nog maar om uit te vinden hoe groot de kans op toelating is. Hij zou die mensen ondertussen wel kunnen laten weten dat er 'discussie' is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden