VVD-lid voert campagne tegen erfpachtplan

VVD-lid en jurist Frederik Wolters ziet niets positiefs in het erfpachtplan van Amsterdam, dat begin dit jaar naar buiten werd gebracht door VVD-wethouder Eric van der Burg. Wolters voert campagne binnen zijn eigen partij.

Luchtfoto van de Amsterdamse binnenstad. Beeld anp
Luchtfoto van de Amsterdamse binnenstad.Beeld anp

De jurist heeft geen bezwaren tegen erfpacht, maar wel tegen de manier waarop Amsterdam ermee omgaat. Bij de overgang van voortdurende erfpacht, waarbij alle voorwaarden elke vijftig jaar veranderen, naar eeuwigdurende erfpacht, stelt de stad zichzelf op als monopolist die de burger uitknijpt. Wolters voert campagne omdat vorige week de 'inspraak' op de erfpachtplannen begonnen is.

Waarom heeft u het over zogeheten inspraak?
"Omdat het niet kan. Erfpacht is een contract tussen twee partijen. Het is vreemd om daar democratische besluitvorming op los te laten, en de andere contractpartij als machteloze te behandelen. Maar dat gebeurt, terwijl de gemeente alle voorwaarden eenzijdig mag veranderen. Het is speculatief gedrag waarvoor financiële instellingen in de kredietcrisis op de vingers zijn getikt. De gemeente doet wat banken niet meer mogen."

Amsterdam wil dat toch allemaal verbeteren?
"Dat geldt niet voor mensen die al erfpacht hebben. Het begint ermee dat de gemeente stelt dat zij een onafhankelijk deskundigenrapport, Schoon Schip, heeft laten maken. ­Bedoeld wordt het advies van de Grondwaardecommissie, met daarin drie hoogleraren. Die hebben geadviseerd vast te houden aan de residuele grondwaardemethode: daarbij is de waarde van het huis de herbouwwaarde. De rest van de waarde wordt toegeschreven aan de grond. Dat betekent dat als een huis meer waard wordt, de grond van de gemeente meer waard wordt. Het huis zelf niet. De investering van de huizenkoper die nu moet overstappen is daardoor waardeloos. Iedereen begrijpt dat Amsterdam zo gewoon haar zin doordrijft. En het rapport is ook niet onafhankelijk. Er is immers twee ton voor betaald."

Wordt uw stem niet goed vertegenwoordigd door Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba)?
"Jawel, maar de gemeente gaat niet zo goed om met Seba. De stichting heeft een tegenrapport, getiteld Bezint eer ge begint, laten maken door een 'marktwaardecommissie' met vastgoeddeskundigen. Dat rapport toont aan dat wat de gemeente en de Grondwaardecommissie willen niet klopt. Vooral voor overstappers wordt de ­regeling duur."

U hoeft toch niet over te stappen?
"Dat hoeft ook niet, maar als het huis van de buurman op eigen grond of voortdurende erfpacht staat, wordt het huis van de huidige erfpachters niet meer gekocht. In feite is Amsterdam met eeuwigdurende erfpacht een enorme marktverstoorder."

Heeft u nog meer bezwaren tegen de erfpachtplannen?
"Ik denk bijvoorbeeld aan de risico-opslagen van de canon bij grond­uitgifte in erfpacht. Die risico's zijn er niet. Als de erfpachter niet betaalt, mag de gemeente met voorrang zijn huis confisqueren en verkopen. Er is nog een ander probleem: erfpachters binnen een vereniging van appartementseigenaren staan buitenspel. Als een VvE beslist over te stappen, maar één lid wil niet, moet dat lid dan weg?"

Hoe voelt u zich als VVD-lid?
"Bekocht. Ik weet nog dat ik blij was dat de VVD in het pluche terecht kwam en Eric van der Burg zich als wethouder grondzaken met erfpacht bezig ging houden. De VVD zou het erfpachtprobleem gaan oplossen. Dat is niet gebeurd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden