VVD-Leider Rutte zet Rita Verdonk uit fractie

DEN HAAG - VVD-fractieleider Mark Rutte heeft Tweede Kamerlid en voormalig minister Rita Verdonk uit de fractie gezet.De VVD-fractie heeft geen vertrouwen meer in Kamerlid Rita Verdonk als collega, zei VVD-leider Mark Rutte donderdagmiddag. De fractie heeft heeft er evenmin vertrouwen in dat het ''nog goed komt''.

Verdonk is gevraagd haar Kamerzetel in te leveren. Doet ze dat niet, dan zal Rutte haar uit de fractie zetten. Hij zegt daarvoor het mandaat van de fractie te hebben gekregen.

''Verdonk heeft door uitspraken in de media de partij te vaak schade berokkend'', aldus Rutte. Volgens hem is het een besluit van de fractie. Rutte ging de vraag uit de weg of daarover unanimiteit bestond.

Volgens Verdonk zou zij verkeerd zijn geciteerd. ''Zij heeft wel degelijk het zo gezegd.'' Maar het is volgens Rutte een optelsom van gebeurtenissen. ''Zij heeft te vaak grote fouten gemaakt.''

Verdonk was in november goed voor ruim 600.000 voorkeursstemmen. Maar een politicus heeft de persoonlijke verantwoordelijkheid om professioneel te opereren, stelde hij. Rutte sprak over ''buitengewoon onhandige uitspraken'' die volgens hem niet getuigen van de professionaliteit die een politicus moet hebben.

'Ik ben verbijsterd'

De VVD-politica neemt 24 uur de tijd om zich te beraden of ze in de Kamer blijft als eenmansfractie of de politiek helemaal verlaat.

''De komende 24 uur moet ik een hele zware beslissing nemen, daar neem ik goed de tijd voor'', zei Verdonk na afloop van een crisisfractievergadering. ''Ik had dit helemaal niet verwacht. Ik ben Rutte helemaal niet afgevallen. Ik ben verbijsterd.''

Verdonk wees erop dat de meerderheid van de fractie een besluit heeft genomen op basis van ''allemaal dingen die uit het verband zijn gerukt''. Volgens haar is haar toespraak eerder deze week verkeerd weergegeven en richtte zij zich daar vooral op het in haar ogen slechte kabinetsbeleid.

620.000 voorkeursstemmen

Ze benadrukte dat ze zeker niet overstapt naar de Partij voor de Vrijheid, de fractie van Geert Wilders. Vrijdag maakt ze haar toekomstplannen bekend. ''Het gaat over mijn toekomst, maar ook om ongeveer 620.000 voorkeursstemmen.''

De Telegraaf en het

Algemeen Dagblad citeerden donderdag een toespraak die Verdonk in besloten kring heeft gehouden. Daarin zou zij kritiek hebben geuit op de koers van de VVD. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden