VVD: krakers kunnen nu hun gang gaan

''Hiermee wordt een vrijbrief gegeven om zomaar alle huizen in Amsterdam in te nemen en onschuldige eigenaren van hun huis te beroven,'' zegt VVD-raadslid Bas van 't Wout. Foto ANP/Erik van 't Hullenaar Beeld
''Hiermee wordt een vrijbrief gegeven om zomaar alle huizen in Amsterdam in te nemen en onschuldige eigenaren van hun huis te beroven,'' zegt VVD-raadslid Bas van 't Wout. Foto ANP/Erik van 't Hullenaar

AMSTERDAM - Krakers en hun advocaten zijn tevreden over recente uitspraken die het ontruimen van kraakpanden verhinderen. De voorstanders van een kraakverbod spreken er schande van.

''Hiermee wordt een vrijbrief gegeven om zomaar alle huizen in Amsterdam in te nemen en onschuldige eigenaren van hun huis te beroven,'' zegt VVD-raadslid Bas van 't Wout.

Van 't Wout wil vandaag nog weten wat burgemeester Job Cohen gaat doen.

Daarnaast heeft hij direct contact opgenomen met de Tweede Kamerfractie. Kamerlid Brigitte van der Burg kondigt aan dat het verbod op ontruimingen ter sprake zal komen als de Kamer spreekt over de initiatiefwet voor een kraakverbod.

''Het is natuurlijk raar dat als mensen een huis binnen breken, ze daar tot het einde der tijden kunnen blijven zitten,'' aldus Van der Burg.

Mogelijk zal de initiatiefwet van CDA, VVD en ChristenUnie worden aangepast, zegt Van der Burg.

David van der Bree, redactielid van het onlangs verschenen Witboek kraken, vindt de uitspraken dat kraakpanden niet ontruimd kunnen worden, juist 'wonderbaarlijk goed' en 'zeer terecht'. ''Woonrecht gaat boven eigendom. Dit is een bekrachtiging van dat ideaal.''

Volgens Van der Bree is het 'absurd' dat tot nu toe voor krakers 'een andere wet gold'. ''Normaal gaan mensen die de wet overtreden in de bak of ze krijgen een boete. Krakers verloren ook het dak boven hun hoofd. Die dubbele straf is eindelijk van de baan.''
Het kraken van panden die nog geen jaar leegstaan blijft strafbaar, maar de krakers verliezen hun huis niet, is volgens Van der Bree de essentie van de nieuwe uitspraak. Het betekent volgens hem niet dat alle panden zomaar gekraakt kunnen worden.

Van der Bree denkt ook niet dat er veel krakers komen door deze uitspraken. ''Mensen kraken niet omdat het mag, maar omdat ze een woning nodig hebben. Maar misschien valt de afweging iets eerder uit in het voordeel van kraken. ''

Advocaat Marq Wijngaarden zegt dat er vroeger ook wel is aangevoerd dat de wet niet toestaat dat kraakpanden op grond van dit artikel worden ontruimd. Maar dat werd in het verleden afgewezen met een beroep op algemene bevoegdheden van politie en justitie.

Volgens hem past de strakkere interpretatie van de wet in de lijn van recente uitspraken van de Hoge Raad. ''Die beperkt nu brede bevoegdheden.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden